O Curte de Apel a confirmat luni vinovăţia moştenitorului imperiului Samsung Lee Jae-yong, judecat pentru corupţie, însă i-a schimbat pedeapsa în închisoare cu suspendare şi a dispus să fie eliberat imediat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedinte al Samsung Electronics şi fiul preşedintelui grupului Samsung, Lee Jae-Yong a fost condamnat în august la cinci ani de închisoare.

El a fost găsit vinovat de corupţie, abuz de bunuri sociale şi sperjur în răsunătorul scandal care a antrenat destituirea fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye.

Producătorul numărul unu în lume de smartphone şi cipuri este de departe cel mai mare dintre conglomeratele care domină a 11-a economie a lumii. Cifra de afaceri a Samsung reprezintă o concime din PIB-ul sud-coreean.

Moştenitorul, în vârstă de 49 de ani, primul conducător Samsung care a fost încarcerat, a fost găsit vinovat de mai multe infracţiuni, între care corupţie, abuz de bunuri sociale, spălare de bani şi sperjur în reprezentanţa naţională.

În centrul dosarului de află plăţi efectuate de Samsung către confidenta din umbră a lui Park, Choi Soon-sil, despre care parchetul afirmă că au avut scopul să cumpere favoruri politice de la Guvern.

Însă Curtea de Apel a respins mai multe infracţiuni de care a fost găsit vinovat Lee şi i-a comutat pedeapsa cu închisoarea care-i mai rămânea de ispăşit într-o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

"Park Geun-hye et Choi Soon-sil ar trebui să fie considerate principalii actori în acest scandal”, potrivit hotărârii Curţii, citite de judecători.

Pedepsele altor patru cadre de la Samsung Electronics, condamnate în acelaşi timp cu Lee, au fost, de asemenea, reduse. Iar două dintre cadre care au fost condamnate la închisoare au primit acum suspendarea.

Justiţia a stabilit în prima instanţă că Samsung a plătit în total 8,9 miliarde de woni (6,6 milioane de euro) cu scopul de a cumpăra susţinerea Guvernului faţă de un schimb de putere între generţii la vârful grupului, în urma crizei cardiace a tatălui lui Lee Jae-yong, în 2014.

Însă parchetul, care a cerut 12 ani de închisoare şi a considerat prea blândă condamnarea în prima instanţă, a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.