Directorul serviciilor secrete israeliene (Mosad) Yossi Cohen a anunţat luni că ţara sa dispune de surse care dau asigurări ”cu certitudine” că Iranul se află în spatele recentelor atacuri în regiunea Golfului Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pot să vă asigur, potrivit surselor noastre şi celor mai bune surse occidentale, că Iranul se află în spatele recentelor atacuri la Golful” Persic, a declarat Yossi Cohen, într-o conferinţă consacrată securităţii şi mizelor geostrategice, la Herzliya, în apropiere de Tel Aviv.

Cohen nu a precizat la ce atacuri se referea şi nici natura surselor pe care le-a invocat.

Regiunea Golfului Persic a fost, la 13 mai, teatrul sabotării a patru nave - între care trei petroliere - în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), iar apoi, la 12 iunie, al unor atacuri vizând petroliere, la Marea Oman.

Statele Unite, marele aliat al Israelului, au acuzat Iranul că se află la originea acestor atacuri, care, împreună cu distrugerea unui avion american fără pilot (dronă) de spionaj de tip RQ-4 Golbal Hawk, la 20 iunie, au contribuit la o intensificare a tensiunilor şi alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război. Iranul a negat totul în bloc.

Guvernul israelian denunţă neîncetat acţiuni pe care le impută Iranului în regiune. Interese comune împotriva Iranului au creat în ultimele luni o convergenţă între Israel şi anumite ţări arabe, după decenii de ostilitate şi sub impulsul administraţiei Trump.

Arabi de la Golful Persic şi israelienii au flirtat, astfel, cu ocazia recentei conferinţe din Bahrain, în pofida lipsei relaţiilor diplomatice şi persistenţei conflictului israeliano-palestinian.

Directorul Mossadului a identificat o ”ocazie fără precedent, poate prima în istoria orientului Mijlociu, de a se ajunge la o înţelegere regională care va permite să se ajungă la un acord de pace global”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.