Rusia a transmis luni că decizia Danemarcei şi Olandei de a dona Ucrainei primele avioane de luptă F-16 nu va face decât să escaladeze conflictul, în timp ce Ucraina spune că avioanele vor ajuta la încetarea invaziei Moscovei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat că vor furniza Ucrainei avioane F-16, primele şase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou. Washingtonul a aprobat săptămâna trecută livrarea avioanelor fabricate în SUA.

"Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la o escaladare a conflictului", a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Vladimir Barbin, citat de agenţia de presă Ritzau.

"Ascunzându-se în spatele pretextului că Ucraina trebuie să determine ea însăşi condiţiile pentru pace, Danemarca caută prin acţiunile şi cuvintele sale să lase Ucraina fără altă alegere decât să continue confruntarea militară cu Rusia", a spus el. "Această poziţie împinge Ucraina în abis şi condamnă populaţia sa la noi victime", continuă ambasadorul.

El afirmă în finalul comunicatului că livrarea de F-16 pentru Ucraina nu influenţează cursul războiului. "Nu va exista niciun alt rezultat în urma deciziei Danemarcei de a transfera avioanele F-16 către Ucraina", spune ambasadorul Vladimir Barbin, potrivit agenţiei TASS.

Kievul a declarat că avioanele F-16 sunt vitale pentru succesul încercării sale de a alunga forţele ruseşti de pe teritoriul său, într-o contraofensivă care a avansat lent de la lansarea sa, la începutul lunii iunie. Ucraina spune că astfel de avioane ar împiedica avioanele de luptă ruseşti să atace forţele sale care înaintează. "Superioritatea în aer este cheia succesului la sol", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, citat de presa ucraineană.

COPENHAGA PUNE CONDIŢIA CA F-16 SĂ FIE FOLOSITE DOAR PE TERITORIUL UCRAINEAN

Ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, a declarat că Ucraina poate folosi avioanele F-16 donate doar pe teritoriul său. "Noi donăm arme cu condiţia ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai mult de atât", a punctat Ellemann-Jensen luni. "Acestea sunt condiţiile, indiferent dacă este vorba de tancuri, avioane de luptă sau altceva", a spus el.

Danemarca va livra în total 19 avioane. Olanda are 42 de F-16 disponibile în total, dar nu a decis încă dacă toate vor fi donate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit decizia un "acord revoluţionar".

Ministrul apărării Oleksii Reznikov a declarat sâmbătă că piloţii ucraineni au început deja antrenamentul, dar că va dura cel puţin şase luni şi posibil mai mult pentru a pregăti şi inginerii şi mecanicii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.