Rusia a îndemnat miercuri să nu se ”exagereze” importanţa Debarcării aliaţilor, la 6 iunie 1944, în Normandia, a cărei 75-a comemorare are loc joi, şi să se ”micşoreze” astfel rolul URSS în înfrângerea lui Hitler, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aportul Aliaţilor în înfrângerea celui de-al Treilea Reich este clar. Însă nu trebuie exagerat şi să se micşoreze prin asta semnificaţia eforturilor titanice ale Uniunii Sovietice, fără care această victorie pur şi simplu nu ar exista”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvţnt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Zaharova a ”adus omagiu tuturor celor care au căzut” şi a denunţat totodată o ”rescriere catastrofală a Istoriei” care dă - în filme şi articole de presă - Statelor Unite şi aliaţilor lor un rol predominant în înfrângerea naziştilor.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În opinia sa, ”Debarcarea din Normandia nu a avut vreo influenţă decisivă în ieşirea din al Doilea Război Mondial (...), determinată deja de victoria Armatei Roşii, înainte de toate la Stalingrad, Kursk” .

Donald Trump, Emmanuel Macron, regina Elizabeth a II-a şi 300 de veterani au lansat miercuri, la Portsmouth, în sudul Angliei, evenimente care marchează 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, la 6 iulie 1944. Comemorările continuă joi în Franţa.

Autrităţile ruse şi preşedintele rus Vladimir Putin - care nu participă la comemorări - denunţă de mulţi ani uitarea în care a căzut, în opinia lor, în Occident considerabilele sacrificii şi cele 27 de milioane de morţi sovietici în al Doilea Război Mondial.

Amintirea Marelui Război Patriotic - numele dat în Rusia conflictului armat între URSS şi Germania nazistă - rămâne sursa unei imense mândrii în ţară şi constituie un pilon esenţial al patriotismului promovat de Kremlin.

Un simbol al tensiunilor între rişi şi occidentali - majoritatea europenilor au boicotat în 2015 parada militară de la 9 mai, prin care Moscova a marcat 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, în contextul în care tensiunile erau în toi în criza din Ucraina, după anexarea Crimeei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.