Rusia urmează să-l convoace pe ambasadorul britanic pentru a-i remite ”probe”, în opinia sa, ale implicării Londrei în atacuri recente ale Flotei ruse în Crimeea ocupată, anunţă miercuri Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile britanice au dezminţit în mai multe rânduri aceste acuzaţii şi acuză Moscova de faptul că încearcă să ”deturneze atenţia” de la înfrângerile militare  din Ucraina.

”Nu există, bineînţeles, nicio îndoială cu privire la implicarea serviciilor secrete britanice” în atacul cu drone aeriene şi submarine împotriva unor nave ruseşti de la sfârşitul lui octombrie, la Marea Neagră, şi în sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, la sfârşitul lui septembrie, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”Ambasadorul britanic va fi convocat şi i se vor remite elementele necesare (...). Publicul va fi pus la curent cu elementele care vor fi remise părţii britanice ca probe”, a anunţat ea.

Kremlinul acuză Regatul Unit de faptul că se află la originea exploziilor care au avariat, la 26 septembrie, gazoductele Nord Steam 1 şi 2, la Marea Baltică, construite pentru a transporta gaze naturale ruseşti în Uniunea Europeană (UE), prin Germania.

Armata rusă acuză totodată ”experţi brtianici” de implicare într-un atac cu drone aeriene şi submarine, sâmbătă, al Flotei ruse la Golful Sevastopol, în Crimeea anexată.

Moscova nu a publicat, până în prezent, niciun element de probă prin care să-şi susţină aceste acuzaţii.

Minmistrul britanic de externe James Cleverly acuza luni că declaraţiile Moscovei sunt ”tot mai rupte de realitate” şi vizează ”să deturneze atenţia poporului rus de la eşecurile ruseţti pe câmpul de luptă”.

Relaţiile Moscovei cu Londra, foarte tensionate de mai mulţi ani, se află într-o criză deschisă după lansarea ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei.

Londra susţine apăsat Kievul şi participă la sancţiuni impuse de către Occident Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.