Rusia a folosit o imagine provenind din Slovenia - şi care datează din 2010 - pentru a-şi susţine acuzaţiile cu privire la o ”bombă murdară” pe care ar pregăti-o în prezent Ucraina, acuză Guvernul sloven, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Folosirea acestei fotografii ”a fost făcută abuziv şi fără ca autorităţile slovene să ştie”, a declarat AFP un consilier de la biroul premierului Robert Golob, Dragan Barbutovski.

Guvernul sloven a publicat anterior o serie de tweeturi în engleză, în care a denunţat faptul că ”forografia folosită de către Ministerul rus al Afacerilor Externe pe Twitter” este ”o fotografie a Agenţiei Slovene de Dedeşeuri Radioactive (ARAO)”.

Ministerul rus de Externe a publicat luni acest mesaj pe Twitter: ”Ministerul rus al Apărării: potrivit informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, două organisme ucrainene au primit ordinul de a crea #bombamurdară”.

Acest text era ilustrat cu fotografii reprezentând o centrală nucleară, o instalaţie de depozitare de deşeuri radioactive, reactoare de cercetare ştiinţifică şi saci de plastic care conţineau uraniu şi plutoniu uzat.

Pe saci era scris cuvântul ”radioaktivno” - care înseamnă ”radioactiv” în slovenă.

”Una dintre fotografiile folosite în tweetul rus pentru a face trimitere la capacităţi ucrainene ale unei bombe murdare (...) datează din 2010 şi a fost folosită la o conferinţă şi pe fluturaşi”, precizează Guvernul Sloveniei, un stat membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO.

Această fotografie a fost ”publicată fără ştirea ARAO”, precizează Guvernul sloven.

”Deşeurile radioactive sunt stocate în deplină securitate şi sub supraveghere în Slovenia. Ele nu sunt folosite la fabricarea unor bombe murdare”, subliniază Executivul de la Ljubljana.

Rusia acuză Ucraina, începând de duminică, de faptul că pregăteşte o armă alcătuită din explozivi convenţionali şi materii radioactive, care să fie răspândite la momentul exploziei.

Ea şi-a reiterat miercuri acester acuzaţii pe lângă China şi India.

Ucraina şi Occidentul denunţă acuzaţii ”absurde” şi ”periculoase” şi contraatacă acuzând Rusia că se pregăteşte, de fapt, de o escaladare pe câmpul de luptă, unde trupele ruse au suferit o serie de înfrângeri, începând din septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.