Rusia denunţă marţi sancţiunile impuse luni de Uniunea Europeană (UE) grupului paramilitar rus Wagner şi acuză Occidentul de ”isterie” în acest subiect relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Isteria care s-a propagat în Occident pe această temă arată, înainte de toate, gelozia unor foste metropole europene cu privire la state din Africa şi din Orientul Mijlociu”, cărora au fost ”nevoite să le recuoască suveranitatea şi independenţa”, apreciază într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

”Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde acţiunilor ostile ale UE”, adaugă diplomaţa rusă, care reiterează că ”întreprinderile militare private nu sunt controlate de către autorităţile” ruse şi apără ”dreptul suveran” al ţărilor respective de a recurge la astfel de societăţi.

Uniunea Europeană a sancţionat luni grupul paramilitar rus Wagner, opt persoane şi trei societăţi cu legături cu acesta, cu privire la ”acţiuni destabilizatoare” în Ucraina şi în mai multe ţări din Africa.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că grupul Wagner este un ”instrument de război hibrid condus de Rusia”.

Marţi, secretarul de Stat american Antony Blinken şi-a afişat susţinerea faţă de aceste sancţuni.

”Aceste sacţiuni subliniază angajamentul nostru comun în a răspunde acţiunilor destabilizatoare ale acestei organizaţii”, subliniază el, citat într-un comunicat.

”Aplaudăm UE pentru angajamentul său de a promova respectarea drepturilor omului în lume şi în apărarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei”, adugă Blinken.

Prezenţa Wagner este semnalată în mai multe ţări din Africa subsahariană, unde este prezentă Rusia, inclusiv în Mali şi în Republica Centrafrcană, însă grupul intervine şi în Libia, Siria şi Ucraina.

Sancţiunile constau în interzicerea emiterii de vize şi blocarea activelor în UE.

UE l-a sancţionat în 2020 pe oligarhul rus Evgheni Prigojin, un apropiatal puterii ruse, considerat finanţatorul Wagner.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.