Rusia a denunţat vineri condamnarea în Statele Unite a Mariei Butina, care a pledat vinovată la acuzaţia că este o agentă rusă, drept o ”pată ruşinoasă” pe sistemul judiciar american, bazată pe acuzaţii ”fabricată piesă cu piesă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acuzaţiile formulate împotriva sa cu privire la o intenţie de a influenţa procese politice interne în Statele Unite sunt total inventate şi fabricate piesă cu piesă”, a apreciat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Maria Butina ”a fost constrânsă să se acuze singură, din cauza unor condiţii de încarcerare dure şi a aemninţării unei enorme pedepse cu închisoarea”, continuă ministerul.

”Compatrioata noastră a fost condamnată doar pentru că este o cetăţeană rusă”, apreciază ministerul, prezentând-o drept ”victima unei dure confruntări între diverse forţe politice în Statele Unite şi a unei campanii antiruse sfruntate, în spiritul maccarthysmului”.

”Această sentinţă este o pată ruşinoasă asupra sistemului judiciar american, care a executat cu uşurinţă un ordin politic direct”, mai acuză ministerul.

Cetăţeana rusă Maria Butina a fost condamnată vineri la 18 luni de închisoare de către un tribunal de la Washington cu privire la faptul că s-a infiltrat în aparatul politic american prin intermediul unor legături cu NRA, puternicul lobby al armelor de foc.

Inculpată de ”complot” în vederea ”promovării intereselor Rusiei”, după ce a fost arestată în iulie 2018, rusa în vârstă de 30 de ani cooperează cu justiţia americană după ce a pledat vinovată, în decembrie, de faptul că a acţinat ca agentă a unei ţări străine fără să notifice oficial Guvernul, un capăt de acuzare catalogat drept ”spionaj light” de către acuzare.

Maria Butina, care a petrecut deja nouă luni în detenţie provizorie, după ce a fost arestată, urmează să fie expulzată în Rusia după ce ispăşeşte restul pedepsei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.