Rusia ameninţă să răspundă sancţiunilor ”ostile” impuse de Londra unui număr de 49 de persoane şi organizaţii, între care şi 25 ruse, în cadrul unui nou mecanism privind pedepsirea încălcării drepturilor omului, iar Washingtonul salută primele sancţiuni britanice de după Brexit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia îşi rezervă dreptul de a impune măsuri de retorsiune în legătură cu decizia ostilă a Regatului Unit”, a anunţat luni Ambasada Rusiei la Londra.

Ministerul britanic de Externe a publicat luni o listă neagră pe care apar numele a 25 de cetăţeni ruşi, acuzaţi de implicare în moartea în detenţie, în 2009, a lui Serghei Magniţki, un jurist specializat în fonduri de investiţii din cadrul Hermitage Capital.

Între persoanele sancţionate se află Aleksandr Bastrîkin, şeful puternicului Comitet rus de anchetă, un organism aflat în subordinea directă a Kremlinului, însărcinat cu principalele cazuri criminale.

Ambasada rusă la Londra a denunţat aceste sancţiuni drept o voinţă de a ”exercita presiuni asupra unor state suverane”, apreciind că anchetatorii şi judecătorii ruşi lucrează ”independent de puterea executivă”.

Relaţiile între Londra şi Moscova s-au degradat în ultimi ani pe fondul opoziţiei în războaiele din Siria şi Ucraina. Londra acuză Moscova de otrăvirea în Anglia, în 2018, a fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, acuzaţii respinse în loc de Rusia.

Acest nou mecanism permite Regatului Unit, un centru financiar prin care tranzitează sau în care sunt plasate active aparţinând multor oameni bogaţi din lume, să adopte în mod autornom sancţiuni specifice, independent de ONU sau Uniunea Europeană (UE).

Lista britanică include de asemenea numele a 20 de saudiţi suspectaţi de faptul că au jucat un rol în asasinarea editorialistului Jamal Khashoggi în 2018 la Istanbul.

Pe listă se află şi numele unor generali din Myanmar suspectaţi de atrocităţi împotriva minorităţii rohingya şi două organizaţii implicate în ”muncă forţată”, tortură şi crime în lagăre din Coreea de Nord.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american Mike Pompeo a salutat luni primele sancţiuni anunţate de Regatul Unit după ieşirea din UE.

”Aceste sancţiuni marchează începutul unei noi ere a politicii sancţiunilor britanice şi cooperării între democraţiile noastre”, şi-a exprimat satisfacţia, citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.