Moscova a denunţat joi presupusa instalare a unei brigăzi blindate americane suplimentare la frontierele sale, apreciind că aceasta încalcă acordurile încheiate între NATO şi Rusia, ceea ce Statele Unite au dezminţit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Polonia şi în ţările baltice, ”trupele celei de a 3-a Brigăzi blindate (americane) ar trebui să înlocuiască militari din a 2-a Brigadă blindată a forţelor americane, pentru a nu încălca Actul fondator NATO-Rusia semnat în 1997”, a declarat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Însă, în loc să părăsească teritoriul, ”a 2-a Brigadă blindată a Statelor Unite a sosit discret în Polonia şi s-a instalat acolo cu vehiculele blindate”, a denunţat un purtător de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

”Iar între timp, echipamentul milittar al celei de a 3-a Brigăzi blindate americane a rămas în Polonia şi în ţările baltice”, a adăugat el, afirmând că asta înseamnă că o brigadă suplimentară a fost ”desfăşurată de facto” în apropierea frontierelor ruse.

Ambasada Statelor Unite la Varşovia a dezminţit orice desfăşurare a vreunei brigăzi, explicând într-un comunicat că este vorba despre înlocuirea unităţilor deja existente la faţa locului, în cadrul unui batalion NATO instalat în primăvară.

Moscova estimează, la rândul ei, că această nouă desfăşiurare are loc în urma ”isteriei” NATO din timpul exerciţiilor ruso-belaruse ”Zapad-2017” (Vest-2017), care s-au desfăşurat în perioada 14-20 septembrie.

Aproximativ 12.700 de militari belaruşi şi ruşi au fost desfăşuraţi atunci în Belarus, în cadrul acestor manevre, potrivit Moscovei, însă Lituania şi Estonia au acuzat că în cadrul exerciţiului au fost mobilizaţi, în realitate, aproximativ 100.000 de militari.

”Toată această isterie a ţărilor baltice şi polonezilor cu privire la «ameninţarea rusă» în timpul Zapad-2017 a fost o perdea de fum pentru această operaţiune a Pentagonului” - presupusa desfăşurare a unei brigăzi americane la frontierele ruse, a dat asigurări Konaşenkov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.