Moscheea centrală din la Köln, inaugurată de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în 2018 şi una dintre cele mai mari din Germania, urmează să difuzeze pentru prima oară, începând de vineri, chemarea muezinului la rugăciune - la un volum şi o frecvenţă reduse -, în urma unei decizii în acest sens, anul trecut, a primăriei oraşului german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chemarea muezinului urmează să răsune timp de cinci minute, între orele locale 12.00 (13.00, ora României) şi 15.00 (16.00, ora României), în funcţie de poziţia soarelui, din Moscheea Ditib, situată în cartierul Ehrenfeld din Koln, în nord-vestul Germaniei.

Acesta este un proiect-pilot al oraşului Koln, care le impune autorităţilor religioase să-i informezse pe locuitorii din zonă şi să limiteze volumul sonor al chemării, care urmează să fie auzită doar în perimetrul apropiat al moscheei.

Primarul acestui megalopolis cu peste un milion de locuitori - celebru prin impozanta sa Catedrală gotică - Henriette Reker consideră această iniţiativă ”un semn de respect” şi ”un exemplu de acceptare reciprocă a religiei”.

Mai multe oraşe germane au dat deja undă verde acestui tip de chemare la rugăciune, mai ales în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german.

”Suntem foarte fericiţi de acest contract cu oraşul Koln. Chemarea publică la rugăciune este un semn de apartenenţă al musulmanilor”, salută, în presa locală, vicepreşedintele Uniunii Turco-Islamice a Afacerilor religioase (Ditib) Abdurrahman Atasoy.

”Este o etapă importantă în percepţia comunităţilor religioase musulmane ca făcând parte din societate”, subliniază el.

Moscheea, inaugurată în 2018 de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, este, prin minaretele sale de 55 de metri înălţime şi o cupolă mare, de 36 de metri, una dintre cele mai importante moschei din Europa.

Ea se află în cartierul Ehrenfeld, în apropierea Turnului Televiziunii din Koln, şi are o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi.

În Koln trăiesc aproximativ 100.000 de musulmani, reprezentând 10% din populaţia oraşului.

Acest proiect a provocat critici, mai ales din cauza legăturilor Ditib cu Ankara.

Ditib este acuzată cu regularitate în Germania de apărarea intereselor regimului preşedintelui turc Recep tayyip Erdogan şi administrează 900 de lăcaşuri de cult în Germania, prin imami care provin din Turcia.

Criticii Uniunii o acuză inclusiv de faptul că îi spionează pe opozanţii lui Erdogan în Germania.

Germania are între 5,3 şi 5,6 milioane de musulmani, care reprezintă între 6,4 şki 6,7% din populaţia ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.