Un bărbat a fost arestat vineri, la Teheran, după ce a ucis o persoană şi a rănit două gărzi, în sediul Ambasadei Azerbaidjanului, cu care Iranul întreţine relaţii spinoase, anunţă poliţia iraniană, care evocă ”motive personale”, potrivit primelor elemente ale anchete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul azer de Externe a anunţat că un atac armat a avut loc la ambasada sa din Teheran, soldat cu ”un mort şi doi răniţi”.

Potrivit Poliţiei din Teheran, agresorul a fost arestat imediat.

”Autorul atacului de la Ambasada Azerbaidjanului a fost arestat”, a declarat agenţiei iraniene de presă Tasnim şeful Poliţiei din Teheran, generalul Hossein Rahimi.

”Această persoană a intrat în ambasadă cu cei doi copii mici ai săi”, potrivit generalului.

”În cadrul anchetei preliminare, agresorul a evocat ca motiv probleme personale şi de familie”, a precizat el.

Generalul a anunţat mai târziu, la televiziune, că agresorul este un iranian căsătorit cu o azeră.

”El pretinde că soţia sa este reţinută în ambasadă de nouă luni”, a declarat şeful poliţiei, fără să ofere alte detalii.

”Un cetăţean azer a fost ucis în atac, care pare să fie un membru al ambasadei, iar potrivit unor colegi primul secretar al ambasadei”, a declarat Hossein Rahimi.

O înregistrare video publicată pe reţele de socializare surprinde mai mulţi poliţişti şi membri ai forţelor de securitate în faţa sediului ambasadei.

În imagini apare corpul unui bărbat, la pământ, acoperit cu un cearşaf şi înconjurat de personal medical.

Ministerul azer de Externe a anunţat într-un comunicat că un ”bărbat înarmat cu un Kalaşnikov” l-a ucis pe ”şeful gărzii misiunii diplomatice”.

Alte două grăzi ale ambasadei au fost rănite şi se aflau într-o ”stare satisfăcătoare”, potrivit ministerului azer.

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a condamnat ferm, într-un comunicat, ”atacul armat (...) care a antrenat, din nefericire, moartea unei persoane”.

”Potrivit anchetei preliminare, este vorba despre motive personale”, a declarat Nasser Kanani.

Diplomaţia rusă s-a declarat ”şocată” de acest atac.

”Transmitem condoleanţele şi susţinerea colegilor noştri azeri”, a anunţat într-o postare pe Telegram o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Iranul - o ţară în care îşi au reşedinţa milioane de azeri, un grup etnic care trăieşte în principal în Azerbaidjan, Iran şi Rusia - şi-a acuzat mult timp vecinul de alimentarea unui sentiment separatist pe teritoriul iranian.

Relaţiile Baku cu Teheranul sunt în mod tradiţional delicate, în contextul în care Azerbaidjanul turcofon este un apropiat al Turciei, o rivală istorică a Iranului.

Teheranul se teme ca teritoriul azer să fie folosit într-o eventuală ofensivă împotriva Iranului a Israelului, principalul furnizor de armament al Azerbaidjanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.