Misiunea ONU în Mali (MINUSMA) a fost închisă în mod oficial luni, după zece ani de desfăşurare în această ţară pradă a jihadiştilor şi a unei crize profunde, în urma unor demersuri ale juntei în acest sens, au constat corespondenţi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MINUSMA a coborât steagul ONU de la cartierul său general situat în apropierea aeroportului din Bamako, a declarat AFP purtătoarea de cuvânt a misiunii Fatoumata Kaba.

Această ceremonie a marcat în mod simbolic sfârşitul misiunii, în pofida faptului că unele dintre elementele misiunii există în continuare, a subliniat ea.

Închiderea misiunii pune capăt unui angajament care a început în 2013 împotriva răspândirii unor violenţe care ameninţau un stat fragil şi sărac.

Aceste violenţe s-au extins în centrul ţării şi la vecinii săi din Sahel Burkina Faso şi Niger şi s-au soldat cu mii de morţi - civili şi combatanţi - şi deplasarea a milioane de oameni.

MINUSMA - din cadrul căreia au fost ucişi 180 de membri în acte ostile comise în principal de grupări armate afiliate Al-Qaida şi Statului Islamic (SI) - este cea mai dur afectată misiune de pace a ONU în ultimii ani.

Efectivele misiunii au atins 15.000 de militari şi poliţişti provenind din numeroase ţări.

În pofida pierderilor umane şi unui angajament financiar considerabil, MINUSMA a fost criticată aprig de către unii locuitori ai ţării, care denunţau incapacitatea misiunii de a pune capăt crizei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.