Misiunea Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite a afirmat, duminică, că Teheranul nu a fost implicat în unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria Israelului, în care Hamas a ucis cel puţin 700 de israelieni şi a răpit numeroase persoane, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Măsurile ferme luate de Palestina constituie o apărare pe deplin legitimă împotriva a şapte decenii de ocupaţie opresivă şi a crimelor odioase comise de regimul sionist ilegitim", a precizat misiunea iraniană la ONU, într-un comunicat.

Iranul nu a făcut un secret din susţinerea sa pentru Hamas, finanţând şi înarmând grupul şi o altă organizaţie militantă palestiniană, Jihadul Islamic.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Asaltul Hamas de sâmbătă, cea mai mare incursiune în Israel din ultimele decenii, a coincis cu demersurile susţinute de SUA de a impulsiona Arabia Saudită să normalizeze legăturile cu Israelul în schimbul unui acord de apărare între Washington şi Riad, un demers care ar frâna apropierea regatului de Teheran.

"Susţinem cu tărie şi fără rezerve Palestina; cu toate acestea, nu suntem implicaţi în reacţia Palestinei, deoarece aceasta este decisă doar de Palestina însăşi", a declarat misiunea iraniană la ONU.

Incursiunea de sâmbătă a luptătorilor Hamas în oraşele israeliene a fost cea mai sângeroasă incursiune de acest gen de la atacurile Egiptului şi Siriei în timpul războiului de Yom Kippur, de acum 50 de ani, şi a ameninţat să declanşeze o nouă conflagraţie în conflictul de lungă durată.

Misiunea Iranului la ONU a menţionat că "succesul" operaţiunii Hamas s-a datorat faptului că a fost o surpriză, ceea ce o face să fie "cel mai mare eşec" al organizaţiilor de securitate ale Israelului.

"Ei încearcă să îşi justifice eşecul şi să îl atribuie puterii serviciilor de informaţii şi planificării operaţionale ale Iranului", a declarat misiunea iraniană la ONU.

Ca răspuns la atacurile Hamas, atacurile aeriene israeliene au ţintit blocuri de locuinţe, tuneluri, o moschee şi locuinţe ale oficialilor Hamas din Gaza, ucigând peste 400 de persoane, inclusiv 20 de copii.

"Lor (Israelului) le este foarte greu să accepte faptul că în comunitatea serviciilor de informaţii se povesteşte că au fost înfrânţi de un grup palestinian", a adăugat misiunea iraniană la ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.