Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a numit miercuri pe şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, la comanda campaniei militare a Rusiei din Ucraina, în cea mai recentă remaniere a conducerii militare a Moscovei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şoigu l-a numit pe Gherasimov în funcţia de comandant al grupului de forţe combinate pentru "operaţiunea militară specială" a Moscovei în Ucraina, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Nu mai târziu de octombrie anul trecut, Rusia îl promovase pe Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armageddon" de către presa rusă pentru reputaţia sa de militar necruţător, în funcţia de comandant principal al operaţiunilor de luptă din Ucraina, după o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat cursul conflictului.

Surovikin va rămâne adjunct al lui Gherasimov, a precizat Ministerul Apărării.

Ministerul spune că aceste schimbări au fost făcute pentru a creşte eficienţa gestionării operaţiunilor militare din Ucraina, după mai bine de 10 luni de campanie.



Gherasimov, la fel ca Şoigu, s-a confruntat cu critici dure din partea bloggerilor militari ruşi pentru multiplele eşecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă şi pentru eşecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aştepta să o încheie după puţin timp.

Forţele ruse şi ucrainene erau angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, iar ruşii păreau să fie în avantaj, ceea ce ar fi un pas înainte în demersul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas.

CITEȘTE ȘI Luptele continuă la Soledar, în ciuda afirmaţiilor Wagner că ar controla oraşul

Cea mai recentă schimbare de conducere militară are loc pe fondul tensiunilor continue între figurile de rang înalt care se ocupă de războiul Rusiei în Ucraina.

CITEȘTE ȘI Forţele terestre ale armatei ruse au un nou comandant, generalul Aleksandr Lapin, un militar criticat de Kadîrov şi Prigojin

Marţi seară, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a atacat Ministerul rus al Apărării, lăudându-se că experienţa sa de luptă este "în multe privinţe semnificativ superioară celor care se află în slujba Ministerului Apărării de zeci de ani".

Prigojin, care i-a criticat anterior pe Gherasimov şi Şoigu, a făcut aceste declaraţii în timp ce susţinea că armata sa, Wagner, a preluat controlul asupra micului oraş minier Soledar.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării, dar şi Kremlinul au evitat miercuri să pretindă că Moscova are controlul deplin. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a contestat, la rândul său, pierderea totală a oraşului, spunând că luptele continuă. "Statul terorist şi propagandiştii săi încearcă să pretindă că au obţinut unele succese în Soledar, dar luptele continuă", a declarat Zelenski în discursul său zilnic transmis miercuri seară.

CITEȘTE ȘI BBC: Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.