Franţa, Austria, Germania şi UE participă marţi la un minisummit virtual pe tema reacţiei europene faţă de ameninţarea teroristă, imediat după o întâlnire, la Paris, între preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul austriac Sebastian Kurz, a anunţat luni Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La această videoconferinţă, organizată la o săptămână după atentatul jihadist de la Viena, dar şi după cel de la Nisa şi decapitatea profesorului Samuel Paty în Franţa, în octombrie, participă Emmanuel Macron şi Sebastian Kurz de la Paris, cancelarul Angela Merkel de la Berlin şi preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen de la Bruxelles.

Ea este urmată de o conferinţă de presă comună cu mai mulţi participanţi, a precizat preşedinţia franceză.

Un simpatizanrt al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a dechis focul, lunea trecută, în centrul Vienei şi aucis patru oameni, în primul atac de acest tip de decenii în Austria.

Atacul a avut loc în contextul unei intensificări a ameninţării jihadiste după republicarea, în Franţa, de către revista săptămânală satirică Charlie Hebdo, a caricaturilor profetului Mahomed.

Charles Michel şi Clément Beaune, secretarul francez însărcinat cu Afaceri Europene, erau aşteptraţi la Viena, luni, pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului.

Ei urmau să discute cu Kurz despre ”răspunsul european faţă de terorism, printr-o consolidare a controalelor la frontierele exterioare europene, Tratatul Schengen şi lupta împotriva urii online la nivel european”, potrivit Ambasadei Franţei în Austria.

Emmanuel Macron a anunţat joi că vrea să dubleze forţele de control la frontierele franceze şi a îndemnat la o ”refondare” ”în adâncime” a reglementărilor spaţiului Schengen de liberă circulaţie în Europa, apreciind că lupta împotriva migraţiei clandestine face parte din lupta împotriva terorismului.

Preşedintele francez intenţionează să prezinte primele propuneri în acest sens Consiliului European din decembrie, cu obiectivul încununării lor ”în preşedinţia franceză” a UE, în primul semestru din 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.