Agenţia anticorupţie din Ucraina îl consideră pe ministrul agriculturii Mikola Solski suspect într-o anchetă referitoare la achiziţionarea ilegală de terenuri deţinute de stat în valoare de 291 de milioane de hrivne (circa 7 milioane de euro), potrivit presei ucrainene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solski a supravegheat industria cerealelor de la numirea sa, în martie 2022.

Într-un comunicat, Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina a declarat că a descoperit o schemă frauduloasă condusă de un actual ministru. Deşi Solski nu este numit în mod direct în comunicat, acesta precizează că suspectul este fostul preşedinte al comisiei parlamentare pentru agricultură, o funcţie deţinută de Solski înainte de a deveni ministru al agriculturii.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În cazul în care se confirmă, Solski ar fi prima persoană cu funcţia de ministru din guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski care este numit suspect într-un caz de corupţie.

Potrivit unei surse citate de Ukrainskaia Pravda, este vorba de fapte din 2017-2018, când Solski practica avocatura.

Grupul infracţional condus de Solski includea funcţionari ai statului de la Cadastru, precum şi aşa-numiţii supervizori care controlau activităţile acestor organisme. Participanţii la fraudă au ajutat la distrugerea documentelor în baza cărora două întreprinderi de stat din regiunea Sumî aveau dreptul de a utiliza permanent terenurile. Din cauza lipsei dovezilor, a fost întocmit un act de ocupare neautorizată a acestor terenuri.

Ulterior, cu ajutorul unor funcţionari de la Cadastrul regional, parcelele au fost transferate în proprietatea unor cetăţeni prestabiliţi sub pretextul exercitării dreptului lor la terenuri libere. Condiţia pentru a primi terenul era ca înainte de a-l primi să semneze un acord de închiriere a acestuia către o exploataţie agricolă privată.

Ca urmare a fraudei, în perioada 2017-2021, participanţii la schemă au confiscat 1.250 de terenuri cu o suprafaţă totală de 2.493 de hectare, în valoare de peste 291 de milioane UAH la momentul comiterii infracţiunii. De asemenea, au încercat să pună mâna pe 3.282 de hectare de teren în valoare de aproximativ 190 de milioane UAH, dar au fost împiedicaţi de agenţii de la NABU şi de procurorii de la SAPO, care au efectuat percheziţii şi au confiscat parcelele.

În prezent, organizatorul schemei, actualul ministru, doi supervizori de la Cadastru şi o persoană care a facilitat infracţiunea au fost notificaţi cu un aviz de suspiciune, precizează Ukrainskaia Pravda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.