Ministrul sud-coreean al Unificării Kim Yeon-chul, însărcinat cu afaceri legate de Coreea de Nord, a demisionat vineri într-un context de reintensificare a tensiunilor între cele două ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Moon Jae-in ”a acceptat demisia ministrului Unificării Kim Yeon-chul”, a anunat într-un comunicat Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană, care anua prezentat detalii.

Kim Yeon-chul şi-a prezentat demisia miercuri, la o zi după distrugerea de către Nord a sediului biroului de legătură dintre cele două ţări, situat pe teritoriul nord-coreean, dorind astfel să-şi ”asume responsabiitatea” faţă de degradarea relaţiilor intercoreene.

De la începutul lui iunie, Phenianul şi-a multiplicat declaraţiile virulente împotriva vecinului său, mai ales vizând transfugi nord-coreeni care trimit din Sud manifeste în Zona Demilitarizată (DMZ).

Unii experţi avertizează că Phenianul caută să provoace o criză cu scopul de a exercita presiuni asupra Seului în vederea obţinerii unor concesii.

Coreea de Nord a demolat marţi biroul de legătură, unul dintre simbolurile destinderii în peninsulă.

Ea a ameninţat a doua zi să-şi consolideze prezenţa militară de-a lungul DMZ.

Relaţiile între cele două Corei s-au degradat neîncetat în urma fiascoului celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jung Un, în februarie 219, la Hanoi, în Vietnam.

Această reuniune a fost scurtată de ambele părţi, incapabile să ajungă la un acord cu privire la ceea ce are de cedat Phenianul în domeniul unei ”denuclearizări” în vederea unei ridicări a sancţiunilor.

Kim Yeon-chul, un universitar foarte angajat şi un confident vechi al lui Moon, a fost numit la conducerea Ministerului Unificării în martie 2019, după summitul din Vietnam.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.