Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, va vizita marţi Teheranul, a anunţat agenţia de presă semi-oficială iraniană Tasnim, adăugând că acesta se va întâlni cu oficiali iranieni de rang înalt, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la impunerea sancţiunilor occidentale asupra Rusiei, în urma invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022, Teheranul şi Moscova şi-au aprofundat legăturile bilaterale, în special în domeniul militar.

Agenţia Tasnim a precizat că Şoigu va discuta despre cooperarea în domeniul apărării şi despre evoluţiile regionale cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu omologul său iranian.

Luna trecută, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat despre cooperarea militară a Rusiei cu Iranul că ea nu va ceda presiunii geopolitice, în urma unui raport potrivit căruia Washingtonul ar fi cerut Teheranului să nu mai vândă drone Moscovei. Teheranul a recunoscut că a trimis drone către Rusia, dar a declarat că acestea au fost trimise înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Moscova a negat că forţele sale au folosit drone iraniene în Ucraina.

Pe de altă parte, forţele aeriene iraniene au primit în ultimele săptămâni două avioane ruseşti de antrenament pentru piloţi Yak-130, potrivit Tasnim.

Într-o altă evoluţie care priveşte Rusia şi Iranul, Azerbaidjanul a anunţat marţi că forţele sale armate au lansat o operaţiune pentru a anihila "activităţi antiteroriste locale" în regiunea Nagorno-Karabah, pentru a restabili ordinea constituţională prin dezarmarea şi forţarea retragerii formaţiunilor militare armene de acolo. Iranul se învecinează atât cu Azerbaidjanul, cât şi cu Armenia, şi a făcut apel la Baku şi Erevan să menţină acordul de încetare a focului încheiat în 2020 şi susţinut de Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.