Ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn a cerut ca Ungaria să fie suspendată sau chiar exclusă din Uniunea Europeană, deoarece încalcă grav valorile de bază ale UE, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a invocat modul în care Guvernul de la Budapesta tratează refugiaţii, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei.

“Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor”, a subliniat el.

UE nu poate tolera “un comportament atât de inadecvat” şi orice stat care încalcă valorile de bază “ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna”, a insistat şeful diplomaţiei luxemburgheze.

Numai astfel pot fi „apărate coeziunea şi valorile Uniunii Europene”, a adăugat el.

Declaraţiile lui Asselborn vor inflama, probabil, tensiunile înainte de summitul UE de vineri, de la Bratislava, când liderii europeni vor încerca să găsească soluţii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l părăsi.

Ungaria a aderat la UE în 2004 şi, deşi Uniunea poate respinge sau întârzia orice candidat la aderare, nu este clar dacă poate exclude un stat membru existent.

Atunci când Partidul Libertăţii, de extremă-dreaptă, a fost inclus în Guvernul austriac, în anul 2000, statele membre UE au răspuns îngheţând relaţiile bilaterale cu Viena. Însă, în cursul aceluiaşi an, UE a pus capăt izolării diplomatice a Austriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.