Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut marţi o vizită surpriză în oraşul Harkov din estul Ucrainei şi a confirmat că Berlinul promite să trimită mai multe arme în această ţară. La câteva ore după aceea, Harkovul a fost bombardat de ruşi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bombardamentele ruseşti de la Harkov au avut loc marţi seara, la câteva ore după vizita surpriză a şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a fost însoţită de omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Rămâneţi în adăposturi. Ocupanţii bombardează din nou!”, a avertizat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, pe Telegram. Un jurnalist AFP a auzit mai multe explozii în oraş, care a fost relativ cruţat în ultima vreme de loviturile ruseşti.

Nu se ştie deocamdată dacă loviturile au provocat pagube sau victime.

Cu câteva ore mai devreme, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, venise în acest oraş aflat în apropierea graniţei ruseşti şi care foarte afectat de război. Aflată pentru a treia oară în Ucraina de la începutul războiului, ea a dat asigurări că Ucraina poate conta pe "solidaritatea" şi "sprijinul" Germaniei.

Ea a confirmat că Berlinul promite să trimită mai multe arme Kievului, a precizat ulterior Ministerul german de Externe.

Baerbock s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, care a declarat că nu are "nicio îndoială că vor veni şi alte ajutoare militare germane", după ce Berlinul a anunţat că va furniza Kievului vehicule de luptă Marder pentru infanterie şi o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot.

Annalena Baerbock a fost în mai anul trecut cel mai înalt oficial german care a venit în Ucraina de la începutul războiului. Ea a vizitat atunci Bucea, unde tocmai erau descoperite ororile lăsate în urmă de ocupanţii ruşi. Ulterior, în septembrie, şefa diplomaţiei germane a făcut o nouă vizită la Kiev.

Vizita de marţi, la Harkov, intervine în contextul în care în Germania sunt discuţii despre noul ajutor militar ce ar urma să fie furnizat Ucrainei. Kievul ar vrea tancuri de luptă Leopard 2, dar oficialii de la Berlin au fost prudenţi în a face asemenea promisiuni ferme.

În ceea ce priveşte bateria Patriot pe care Berlinul este dispus să o trimită în Ucraina, nu se cunosc prea multe detalii. Potrivit CNN, generalul de brigadă al forţelor aeriene ale SUA, Pat Ryder, nu a putut oferi marţi detalii despre modul în care Germania intenţionează să se ocupe de instruirea trupelor pentru a folosi sistemul Patriot pe care s-a angajat să îl trimită Ucrainei şi nu ştia nici dacă Berlinul va aştepta finalizarea instruirii pe care o vor face americanii ucrainenilor înainte de a-şi trimite propriul sistem Patriot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.