Ministrul britanic al Finanţelor Kwasi Kwarteng, un ultraliberal în vârstă de 47 de ani, a fost demis din funcţie, din cauza unui ”plan de creştere” economică masiv şi prost finanţat, care a semănat panica pe pieţe, la un pic mai bine de o lună după ce a preluat postul, în toiul unei crize economice şi politice, scrie vineri presa britanică, o informaţie confirmată ulterior pe Twitter de cel destituit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kwasi Kwarteng s-a dus vineri la Downing Street, după ce s-a întors - mai devreme decât a prevăzut - de la Washington, unde a participat la reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internţaional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM).

El s-a declarat convins, joi, de faptul că va rămâne în post.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acest ultraliberal, în vârstă de 47 de ani, plăteşte astfel socotelile unui ”plan de creştere” economică masiv care semănat pamică pe pieţe.

El a ajuns la şefia Trezoreriei britanice la începutul lui septembrie, cu greaua sarcină de a scoate Regatul Unit dintr-o gravă criză a costului traiului, fără să saboteze finanţele publice - presiune enormă pe umerii acestui apostol al impozitelor mici şi economiei de piaţă.

Planul său bugetar - care constă în scăderi de impozite şi ajutoare energetice - a făcut la sfârşitul lui septembrie lira sterlină să se deprecieze la cel mai mic nivel - istoric - şi a făcut să ”explodeze” nivelul de împrumut al statului britanic.

Pieţele şi-au revenit oarecum, în urma unor intervenţii succesive ale Băncii Angliei, însă rămân foarte nervoase.

Kwasi Kwarteng este, cu toate acestea, un vechi prieten al premierului britanic Liz Truss.

Amândoi sunt vecini, în Greenwich, la sud-est de Londra.

Ei împărtăşesc aceeaşi viziune a economiei.

Ministrul Finanţelor a semnat în 2012, împreună cu alţii, între care şi Liz Truss, cartea ”Britannia Unchained”, care promovează un stat cu un perimetru redus şi care-i cataloghează pe muncitorii britanici drept ”cei mai leneşi din lume”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.