Miniştrii de Externe din cadrul G7 se reunesc sâmbătă într-o întâlnire consacrată crizei dintre Ucraina şi Rusia, anunţă miercuri un purtător de cuvânt guvernamental german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul german de Externe Annalena Baerboc urmează să prezideze această reuniune G7, în marja Conferinţei Securităţii de la Munchen (MSC) - care are loc în acest weekend -, a anunţat în această conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Guvernului german, care prezidează anul acesta G7.

”Va fi vorba în principal despre continuarea concertării în criza provocată de desfăşurarea de trupe ruse în apropierea Ucrainei”, anunţă el.

Alte reuniuni în alte formate sunt de asemenea prevăzute, potrivit acestei surse, ”între Germania, Franţa şi Ucraina şi o reuniune a miniştrilor de Externe din Germania, Franţa, Regatul Unit şi Statele Unite”, mai anunţă el.

Vicepreşedinta americană Kamala Harris, secretarul de Stat american Antony Blinken şi cancelarul german Olaf Scholz urmează să participe la Conferinţa Securităţii de la Munchen - care are loc începând de vineri şi până duminică.

Niciun reprezentant al Guvernului rus nu este anunţat la Conferinţa de la Munchen.

Moscova a anunţat marţi - după săptămâni de tensiuni puternice între Rusia şi Occident, care se teme de o invazie rusă a Ucrainei - începerea unei retrageri a zecilor de mii de militari ruşi staţionaţi de la multe luni la frontiera Ucrainei.

Miercuri, Moscova a anunţat sfârşitul unor manevre militare şi plecarea unora dintre forţele ruse din Peninsula ucraneană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Însă ”NATO nu a văzut încă semne ale vreunei reduceri a trupelor ruse”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Rusia a anunţat miercuri, după mai multe săptămâni de tensiuni la frontiera cu Ucraina, sfârşitul ”exerciţiilor tactice în baze din Peninsula Crimeea” şi plecarea unora dintre forţele ruse, a căror desfăşurare alimentează temeri cu privire la o invazie rusă a Ucrainei.

”Unităţile din Districtul Militar de Sud care şi-au încheiat exerciţiile în bazele din Peninsula Crimeea se întorc pe calea ferată către bazele lor”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă.

Televiziunea rusă a difuzat imagini nocturne cu un interminabil tren care transporta blindate traversând Podul de la Kerci, construit cu mari cheltuieli de Rusia pentru a lega Crimeea de teritoriul rus.

Moscova a anunţat marţi o retragere ”parţială” a militarilor ruşi desfăşuraţi de săptămâni de zile la frontiera cu Ucraina, un semn al unei destinderi, după două luni de temeri cu privire la o invazie ”iminentă” a vecnului său, pe fondul unei crize ruso-occidentale.

Uniunea Europeană şi Statele Unite aşteaptă în continuare probe ale unei retrageri ruse de amploare, declarându-se prudent optimiste.

Rusia nu a precizat amploarea şi nici calendarul acestei retregeri.

Peste 100.000 de militari ruşi au fost desfăşuraţi, estimează Occidentul, la frontera Ucranei şi o cantitate importantă de material militar greu.

De asemenea, manevre militare importante ruso-belaruse continuă până  duminică în Belarus, vecinul prorus al Ucrainei prooccidentale.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Jasep Borrell s-a arătat, miercuri, foarte circumspect faţă de anunţul unei retrageri a unor forţe ruse din Crimeea.

Borrell subliniază că mai întâi acesta trebuie ”verificat”.

Acest lucru ar fi, ”dacă asta e adevărat, fără îndoială”, un semn al unei destinderi, a declarat el prudent la postul francez de radio France Inter.

”Trebuie să se verifice întotdeauna”, a insistat şeful diplomaţiei europene.

”Poate că există semne încurajatoare (...), dar, de pe altă parte, avem semne îngrijorătoare”, subliniază Josep Borrell, referindu-se la un apel al Rusiei la recunoaşterea teritoriilor separatiste din Donbas, în estul Ucrainei.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat marţi un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin în favoarea acestei recunoaşteri.

Kremlinul a dat asigurări că nu s-a luat ”nicio decizie oficială” în acest sens, dar că această solicitare ”reflectă opinia populaţiei” ruse.

”Rusia este sucită. Într-o zi ne spune că totul este posibil, că va reveni la masa negocierilor, iar în altă zi trimite o escadră la Marea Neagră”, acuză Josep Borrell.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.