Miniştrii de Externe din Grupul Celor Şapte (G7) ţări industrializate avertizează dur, marţi, ţările care furnizează o asistenţă Rusiei în Războiul din Ucraina, se angajează să continue să ”intensifice” sancţiunile impuse Moscovei şi să-şi consolideze eforturile împotriva ocolirii acestor sancţiuni de către ţări terţe şi afişează un front unit împotriva Chinei, căreia i-a condamnat ”activităţile de militarizare” maritime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniţi de duminică la Karuizawa, într-o regiune muntoasă japoneză, şefii diplomaţiilor principalelor ţări industrializate se angajează să facă să plătească ”scump” ţările care furnizează o asistenţă Rusiei în Războiul din Ucraina.

Ei s-au angajat totodată să continue să-şi ”intensifice” sancţiunile impuse Rusiei şi eforturile în vederea ocolirii acestora de către ţări terţe.

Ei denunţă în comunicatul final al reuniunii drept ”inacceptabile” ”retorica nucleară iresponsabilă” a Rusiei şi ameninţarea Moscovei de a desfăşura armament nuclear în Belarus.

Statele membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite - avertizează de asemenea Beijingul împotriva ambiţiilor sale militare la Marea Chinei de Sud şi îşi subliniază poziţia neschimbată cu privire la Taiwan, în pofida unor reacţii în urma unor declaraţii recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pe această temă.

FERMITATE ÎMPOTRIVA CHINEI

În urma unei vizite de stat în China, la începutul lui aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat presei că Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să fie prinsă în ”crize care nu sunt ale sale”, referindu-se la Taiwan, iritându-i pe unii aliaţi ai Franţei, înaintea reuniunii de la Karuizawa.

”Nu există o schimbare în poziţiile de bază ale membrilor G7 cu privire la Taiwan”, asigură miniştrii de Externe ai G7 în acest comunicat comun, în care apreciază drept ”indispensabilă” menţinerea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan.

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna şi omologii săi au depus eforturi, în cele două zile de discuţii în Japonia, să-şi minimizeze divergenţele.

”Declaraţia comună” a şefilor diplomaţiilor din G7 adoptă un limbaj ferm împotriva Beijingului.

Ei evocă în acest text ”îngrijorări” ale G7 cu privire la ”expansiunea continuă şi accelerată a arsenalului nuclear al Chinei”, pe care o îndeamnă la ”stabilitate printr-o transparenţă mai mare” asupra armamentului său nuclear.

Fără să citeze China, ei se angajează în această ”Declaraţie Comună” să-şi consolideze cooperare împotriva ”coerciţiei economice”, care constă în restrângerea comerţului sau investiţiilor externe în scopuri politice.

Avertismentul împotriva susţinerii Rusiei în Ucraina - care nu menţionează China - este un ecou al avertismentelor repetate ale unor oficiali din Occident adresate Beijingului să nu furnizeze armament Rusiei.

APEL LA UN ARMISTIŢIU ÎN SUDAN

Discuţiile au fost în mod clar dominate de Războiul rus în Ucraina şi ambiţiile Chinei în regiunea Asia-Pacific, însă miniştrii de Externe din G7 au abordat de asemenea multe alte probleme şi crize politice internaţionale.

Ei au îndemnat Coreea de Nord ”să se abţină” de la noi teste nucleare şi tiruri de rachete balistice.

Ei au condamnat ”cu forţă” confruntările armate care au izbucnit sâmbătă în Sudan şi au îndemnat la ”înceraea imediată” a acestora.

Aceste confruntări armate între armata regulată şi o puternică forţă paramilitară s-au soldat cu 200 de morţi, potrivit ONU.

Miniştrii de Externe ai statelor membre G7 au cerut totodată ridicarea ”imediată” a interdicţii ”inacceptabile” impuse femeilor afgane de a lucra în ONG-uri şi la ONU, adoptată în aprilie de către Guvernul taliban de la Kabul.

Şefii de stat şi de guverne din G7 urmează să întâlnească în mai la Hiroshima - a cărei istorie este prodfund marcată de bomba atomică lansată de către Statele unite în 1945, diplomaţii acordă un loc important, în comunicatul lor comun, angajamentului Grupului Celor Şapte de a ”consolida eforturile dezarmării şi neproliferării” nucleare în vederea unei ”lumi mai sigure şi mai stabile”.

Premierul japonez Fumio Kishida, ales din Hiroshima în Parlament, şi-a exprimat dorinţa de a discuta în acest oraş cu omologii săi posibilitatea ”unei lumi fără armament nuclear”.

Însă ”Declaraţia Comună” de marţi conţine puţine elemente noi în acest sens şi citează ”mediul de securitate actual dificil”.

G7 îndeamnă în acest comunicat întreaga comunitate internţaională la ”transparenţă” asupra armamentului nuclear şi îndeamnă Rusia să respecte moratoriul testelor nucleare l-a care s-a angajat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.