Consolidarea infrastructurii şi forţelor NATO în ţările baltice este o provocare şi sporeşte conflictul în regiune. De asemenea, aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar avea consecinţe militare şi politice grave şi obliga Rusia să ia măsuri de retorsiune, a declarat Serghei Belyaye, director la Departamentul European al Ministerului de Externe rus, citat de agenţia de presă rusă, Interfax.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consolidarea forţelor şi infrastructurii NATO direct la graniţele noastre, planurile de desfăşurare permanentă a acestora sunt o provocare deliberată şi măresc considerabil gradul de conflict în zona baltică”, a spus Belyayev într-un interviu pentru Interfax.

”Toate aceste acţiuni au avut loc sub pretextul unei ameninţări fictive reprezentate de Rusia. Între timp, ţara noastră nu a ameninţat niciodată şi nici nu ameninţă alianţa”, a subliniat oficialul rus.

”Din păcate, ţările baltice, care urmează supus toate instrucţiunile de la Washington, joacă în mod tradiţional rolul de provocatori, ascunzându-se în spatele aşa-numitului «statut de linie de front», pe care ei înşişi l-au inventat. După cum vedeţi, retorica şi solicitările lor sunt deosebit de periculoase şi inacceptabile acum”, a continuat el.

”Este evident că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, care este o organizaţie militară în primul rând, ar avea consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita revizuirea întregii palete de relaţii cu aceste ţări, precum şi măsuri de retorsiune”, a mai precizat Belyayev.

”Este prea devreme să vorbim despre natura specifică a acestor măsuri”, a mai spus el.

Moscova consideră politica tradiţională de neimplicare a Finlandei şi Suediei în blocurile militare ca fiind cosfinţită în documentele programelor de guvernare ale acestor ţări drept ”un factor important de asigurare a securităţii şi stabilităţii în nordul Europei şi pe continentul european în general”, a subliniat el.

”Dar nu putem ignora intensitatea sporită a interacţiunii practice a Helsinkiului şi Stockholmului cu NATO, inclusiv participarea la exerciţiile militare ale alianţei, oferirea teritoriului Finlandei şi Suediei pentru manevre efectuate în imediata apropiere a graniţelor ruse, inclusiv imitarea de către Statele Unite a atacurilor cu arme nucleare împotriva aşa-numitului «inamic comparabil»”, a continuat Belyayev.

Anumite state NATO, în primul rând Statele Unite, depun eforturi deliberate pentru a atrage aceste două ţări în cadrul Alianţei, inclusiv prin influenţa propagandistică asupra opiniei publice, potrivit oficialului rus.

”Pe măsură ce evaluăm discuţiile despre relaţiile cu NATO desfăşurate în Finlanda şi Suedia, trebuie acordată atenţie declaraţiilor autorităţilor statelor şi opiniilor experţilor militari, mai degrabă decât istericalelor din mass-media. Şi ei sunt de aceeaşi părere, că nu a existat şi nu există nicio ameninţare militară directă pentru Finlanda şi Suedia”, a spus diplomatul.

Helsinki şi Stockholm ştiu acum ”de ce SUA şi NATO au nevoie de finlandezi şi suedezi în alianţă”, a argumentat el.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.