Rusia anunţă joi că blochează forţele ucrainene în Bahmut şi că împiedică să pătrundă orice întărire în oraş, sugerând astfel că forţele ruse sunt pe punctul de a cuceri oraşul, epicentrul unor confruntări armate sângeroase din vară, însă armata ucraineană neagă orice blocadă a trupelor sale în oraş, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grupuri de asalt (din grupul paramilitar) Wagner continuă operaţiuni militare de intensitate puternică pentru a respinge inamicul din cartiere din centrul Artiomovsk (numele dat de ruşi Bahmutului)”, anunţă într-o dare de seamă zilnică Ministerul rus al Apărării.

”Trupe aeropurtate (ruseşti) susţin pe flancuri grupurile de asalt, blocând trimiterea de rezerve armatei ucrainene în oraş şi posibilitatea unei retrageri (din Bahmut) a unităţilor inamicului”, anunţă ministerul rus.

Aceste informaţii au fost dezminţite de către partea ucraineană.

”Asta nu corespunde realităţii”, a declarat AFP un purtător militar al Zonei de Est, Serghii Cerevatî.

El dă asigurări că armata ucraineană are în continuare posibilitatea ”să livreze produse alimentare, muniţie, medicamente” în Bahmut şi ”să recupereze” răniţii.

Şeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin, ai cărui combatanţi se află în prima linie a Bătăliei de la bahmut, aprecia el însuşi că este încă prea devreme să se vorbească despre o încercuire completă a acestui oraş-simbol din estul Ucrainei.

”Armata ucraineană continuă să aducă întăriri şi să le transfere în oraş. Lupte dificile şi sângeroase sunt în curs, aşadar este prematur să se evoce o încercuire completă a Bahmutului”, a recunoscut pe Telegram Prigojin.

El a dat asigurări că 80% din oraş se află sub controlul rus.

În ultimele zile, forţele ucrainene par să fi pierdut teren în centrul oraşului Bahmut, unde mai mulţi corespondenţi de război ruşi au fost recent.

Bahmutul, un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de conflict, în prezent devastat, este teatrul unor confurnătri armate teribile de mai multe luni.

Din cauza lungimii Bătăliei de la Bahmut şi a pierderilor grele suferite de beligeranţi, Bahmutul a devenit simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru preluarea controlului regiunii industriale Donbas - obiectivul anunţat al Moscovei.

În ultimele luni, trupe ruseşti au înaintat în nordul şi sudul Bahmutului, întrerupând astfel mai multe rute de aprovizionare ucrainene şi cucerind partea de est a oraşului.

De câteva zile, ele par să avanseze în centrul oraşului şi alimentează din nou speculaţii cu privire la o retragere ucraineană viitoare.

Luni, şeful ocupaţiei ruse a regiunii ucrainene Doneţk, Denis Puşilin, a publicat o înregistrare video în care apare în centrul Bahmutului, în care spunea că oraşul era pe cale să fie ”eliberat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.