Ministerul chinez al Apărării acuză joi autorităţile din Taiwan de faptul că exagerează un presupus amestec al Beijingului în alegerile prezidenţiale - prevăzute în ianuarie - în acest teritoriu revendicat de către China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile Partidului Democrat Progresist (PDP, la putere în Taiwan) exagerează amestecul Chinei în alegeri”, răspunde unei întrebări în acest sens, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian.

El acuză Taipeiul de faptul că vrea să ”aţâţe confruntarea şi să manipuleze alegerile”.

Chima consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale pe care nu a reuşit încă să le reunifice cu restul teriroriului chinez după sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949.

Ea subliniază că privilegiază o reunificare ”paşnică” cu acest teritoriu ai cărui aproximativ 23 de milioane de locuitori sunt guvernaţi printr-un sistem demicratic.

Însă China nu a renunţat niciodată să folosească forţa pentru a-aşi atinge acest scop.

Una dintre principalele teme ale acestui scrutin, prevăzut la 13 ianuarie, în Taiwan este felul în care candidaţii la preşedinţie vor gestiona relaţiile cu China.

William Lai, candidatul la succesiunea actualei preşedinte Tsai Ing-wen - care este dat drept favorit în sondaje - provine, la fel ca ea, din partidul Democrat Progresist (PDP), care se pronunţă în favoarea independenţei.

Autorităţile taiwaneze şi-au exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de un presupus amestec al Beijingului în alegerile viitoare prin campanii de dezinformare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.