”Examenul” dramei de la 29 februarie, la Gaza, în care, potrivit autorităţilor Hamas, au fost ucise 115 peroane în jurul unui convoi umanitar, arată că militari israelieni au ”tras cu precizie în mai mulţi suspecţi”, anunţă vineri armata israeliană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Examenul desfăşurat de comandament a arătat că trupele (israeliene) nu au tras în convoiul umanitar, ci că ele au tras într-un anumit număr de suspecţi care se apropiau de (militari israelieni) şi reprezentau o ameninţare”, anunţă într-un comunicat Tsahalul.

Potrivit unui martor intervievat de AFP, în acea zi violenţele au izbucnit în tomp ce mii de oameni disperaţi, în căutare de mâncare se adunau în partea de vest a oraşului Gaza.

La trecerea unui convoi cu ajutoare, ”mii de persoane au luat cu asalt camioanele”, iar ”militari (israelieni prezenţi) au tras în mulţime deoarece oamenii se apropiau prea mult de tancuri”, declara acest martor.

În seara acestei drame, contraamiralul Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, sublinia că armata israeliană apăra acest convoi - închiriat potrivit acestuia de către Egipt, pentru a-i permite să ajungă la destinaţie, în nordul Fâşiei Gaza, unde ONU se teme de o foamete iminentă, după cinci luni de război între Israel şi Hamas.

115 OAMENI UCIŞI

Potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene Hamas - care deţinea controlul în Fâşia Gaza în prima zi a războiului declanţat la 7 octombrie de atacul său în sudul Israelului solsat cu peste 1.160 de morţi -, în total au fost ucise 115 persoane - toate în tiruri israeliene - în această dramă de la 29 februarie.

Circumstanţele acestei drame - care a provocat un val de indignare la nivel internţaional - sunt departe de a fi clare.

Însă, potrivit armatei israeliene, convoiul, atacat către ora locală 4.30 (şi ora României), pe un drum de coastă, în vestul oraşului Gaza, a fost ”jefuit” de către ”o mulţime de aproximativ 12.000 de locuitori ai (oraşului) Gaza”.

”În timp ce se desfăşura jaful, incidente care le-au făcut rîu civililor au fost provocate de o busculadă şi faptul că oameni au fost răsturnaţi de camioane”, scrie armata israeliană.

”Zeci de mii de locuitori ai oraşului Gaza au înaintat către către trupe (israeliene) situate în apropiere, până la câţiva metri de ele, reprezentând astfel o adevărată ameninţare” la adresa militarilor.

”În acest stadiu, militarii au tras în mod preventiv, pentru a-i menţine pe suspecţi la distanţă. Cum suspecţii continuau să înainteze către ele, trupele au tras cu precizie în mai mulţi suspecţi, pentru a elimina ameninţarea”, anunţă în acest comunicat armata israeliană.

Tsahalul nu prezintă absolut niciun nunmăr al morţilor cauzate de aceste tiruri şi nici în busculadă ori zdrobiţi de camioane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.