Zeci de blindate americane cu militari la bord au sosit luni la o bază americană în nord-vestul Irakului, după ce s-au retras de pe teritoriul Siriei, prin Kurdistanul irakian, au constatat jurnalişti AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trupele americane au trecut mai întâi podul postului-frontieră Fishkhabour, aflat la intersecţia teritoriilor irakian, sirian şi turc, după care au traversat provincia kurdă Dohuk şi au ajuns la o bază maericană situată în apropiere de Mosul (nord-vest).

La 13 octombrie, Statele Unite au anunţat retragerea a aproximativ 1.000 de militari americani desfăşuraţi în nordul şi estul Siriei devastate de război, la cinci zile după lansarea unei ofensive turce în acest sector împotriva unei miliţii kurde, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), aliata lor dar considerată de Ankara drept ”teroristă”.

O primă retragere, la 7 octombrie, a militarilor americani din apropierea frontierei turce, în nordul Siriei, în urma unui anunţ al preşedintelui american Donald Trump în acest sens, a deschis calea ofensivei Turciei împotriva combatanţilor kurzi.

Ofensiva Ankarei a fost suspendată de joi printr-un armistiţiu negociat e Washington, care expiră marţi la ora 19.00 GMT (22.00, ora României).

Duminică, peste 70 de vehicule blindate arborând steagul american şi care transportau material, escortate de elicoptere, au traversat oraşul sirian Tal Tamr (est), a constatat un corespondent AFP.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), acest convoi s-a retras la baza din Sarrin, în apropiere de oraşul Kobane, mai la vest, şi se îndrepta către provincia Hasakah, la frontiera cu Kurdistanul irakian..

În ultimele zile, americanii s-au retras din alte trei baze din Siria, inclusiv cea din oraşul-cheie Minbej şi dintr-o tabără situată în apropiere de Kobane, lângă frontiera turcă.

Statele Unite au în prezent 5.200 de militari în Irak, desfăşuraţi în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de către Washington.

Prezenţa lor în mai multe baze din Irak provoacă polemică, iar numeroase foeţe politice şi armate şiite irakiene care sunt favorabile Iranului cer cu regularitate să fie expulzaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.