Mii de polonezi au participat luni seara la adunări împotriva violenţei, organizate în mai multe oraşe după moartea primarului din Gdansk Pawel Adamowicz, înjunghiat duminică seara de un bărbat la un eveniment de caritate public, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lovit în mai multe rânduri cu un cuţit de către un infractor, ale cărui motivaţii rămân neclare, primarul din Gdansk a decedat luni după-amiază.

Pawel Adamowicz, care a condus oraşul timp de 20 de ani, a suferit o rănă gravă la inimă, altele la diafragmă şi la alte organe din cavitatea abdominală, potrivit medicilor săi. El a pierdut o ”cantitate enormă” de sânge.

Atacul a avut loc duminică seara, în faţa câtorva sute de persoane, inclusiv copii, pe o scenă ridicată în vederea unei acţiuni caritative naţionale de colectare de fonduri destinate achiziţionării unor echipamente spitaliceşti.

Agresorul, un locuitor de la Gdansk în vârstă de 27 de ani, care tocmai ispăşise o îndelungată pedeapsă la închisoare în urma unor atacuri armate, a fost inculpat de crimă, a anunţat parchetul.

Bărbatul, reţinut imediat după crimă, a cărui stare mentală urmează să fie examinată de către psihiatri, nu a recunoscut faptele. El riscă închisoarea pe viaţă.

Luni seara, mii de persoane s-au adunat în tăcere în centrul istoric al oraşului Gdansk pentru a-i aduce un omagiu lui Pawel Adamowicz şi a protesta faţă de violenţă.

”Dragă Pawel, vreau să-ţi promit că, pentru tine, pentru noi, noi vom apăra Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră de ură şi dispreţ. Ţi-o promitem. Adio Pawel!”, a declarat în faţa mulţimii Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, care a venit la faţa locului luni seara pentru a-i aduce un omagiu prietenului şi fostului său aliat politic.

”Tu ai fost mereu acolo unde trebuia să apară o faţă bună şi curajoasă care să se opună răului”, a mai declarat fostul premier liberal polonez, el înuşi originar din acest oraş de coastă, la Marea Baltică.

Adunări asemănătoare au avut loc în mai multe oraşe poloneze, cele mai mari la Varşovia, Cracovia (sud), Poznan (vest) şi Wroclaw (vest).

DOLIU NAŢIONAL

Preşedintele Andrzej Duda, care i-a adus un omagiu lui Adamowicz, "un mare om politic”, a anuţat că ziua funeraliilor acestuia, a cărei dată urmează să fie hotărâtă de familie, va fi proclamată zi de doliu naţional.

Locuitori ai Gdanskului intervievaţi de AFP nu şi-au ascuns tristeţea faţă de anunţul morţii primarului, marcată prin tragerea clopotelor în toate bisericile.

”Este un şoc că un asemenea lucru se poate întâmpla la Gdansk (...). Este violenţă, un lucru pe care nu l-am avut în Polonia până acum”, a reacţionat Maciej Szczepanski, un angajat de birou în vârstă de 45 de ani. ”Este vina situaţiei politice, mai ales partidul aflat la putere (Lege şi Justiţie - PiS, conservator) pune gaz pe foc”, însă ”nu ne putem lăsa luaţi de ură”.

”Eu sunt furioasă şi în acelaşi timp tristă”, deplângea Agnieszka Naruszewicz, în vârstă de 35 de ani, o învăţătoare la o şcoală mică. ”El strângea bani pentru a salva vieţile copiilor, oamenilor de toate vârstele şi iată că a murit. Ne va lipsi mult la Gdansk”.

Agresiunea a provocat un şoc în Polonia, o ţară în care, practic, nu s-a înregistrat vreun incident violent de acest fel de la căderea comunismului, în urmă cu 30 de ani, cu excepţia asasinării prin împuşcare, la Lodz, în 2010, a unui membru PiS de către un bărbat considerat responsabil de faptele sale, care şi-a invocat ”ura” faţă de acest partid, aflat atunci în opoziţie.

Agresorul lui Adamowicz a vizat principalul partid de opoziţie, Platforma Civică (PO).

Înainte să fie reţinut pe scenă, unde l-a înjunghiat pe Adamowicz, acest bărbat a declarat că a fost aruncat la închisoare, în pofida faptului că era nevinovat, şi ”torturat” de PO.

Acest partid a susţinut candidatura lui Pawel Adamowicz în alegerile municipale din toamnă, în care acesta a obţinut o victorie, detaşat, cu peste 64% din voturi.

”De aceea moare Adamowicz”, a spus agresorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.