Migranţii din caravană continuă să se grupeze la Tijuana, la frontiera americană, în nord-vestul Mexicului, unde frustrarea le creşte din cauza posibilităţii reduse de a intre în Statele Unite şi după ce primarul localităţii a cerut să fie expulzaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce au parcurs 4.300 de kilometri pe jos, cu autobuzul sau camionul, migranţii din această caravană au început să descopere cât de greu le este să-şi atingă visul american.

Cozi s-au format la postul de frontieră de la El Chaparral, vineri după-amiaza (ora locală), în vederea înscrierii pe o listă de solicitanţi de azil, pe care se aflau deja 1.400 de nume, majoritatea înscrise înainte de sosirea caravanei.

Saturate de solicitări, autorităţile americane au putut să examineze vineri doar vreo 30 de cazuri.

În general, ele primesc între ”30 şi 90 de migranţi pe zi”, a declarat pentru AFP un voluntar de la Institutul Naţional al Migraţiei, care înregistra identitatea migranţilor. Examinarea tuturor dosarelor celor din caravană ”va lua luni de zile”, declară el, resemnat.

Osman Bueso, un hondurian în vârstă de 28 de ani, unul dintre primii din caravană care au ajuns în acest oraş, îşi exprima frustrarea.

”Eu n-am făcut toate astea în zadar. Sunt pe drum de 35 de zile, pentru ca să ajung la frontieră”, a declarat el pentru AFP.

”Nouă nu ne e frică. Suntem pregătiţi să murim, dacă trebuie. Atunci când trăieşti în sărăcie şi violenţă, mai bine mori decât să trăieşti (...). Eu nu cred că Trump va putea să blocheze mii de persoane”, a dat el asigurări, evocând măsuri dispuse de preşedintele american Donald Trump cu scopul de a-i împiedica pe migranţi să intre ilegal pe teritoriul american.

Potrivit autorităilor, peste 3.200 de migranţi din caravană se află deja la Tijuana, iar alţi aproximativ 2.000 urmează să ajung în zilele următoare.

În total, aproximativ 8.000 de migranţi se află în prezent în Mexic cu scopul de ajunge în Statele Unite, repartizaţi în diverse caravane, dintre care cele mai multe s-au fragmentat în cursul periplului.

”RISC ENORM”

Subliniind ”discursul deschis ostil” faţă de migranţi al Guvernului american, ministrul mexican de Interne a declarat joi că şansele lor de a intra în Statele Unite sunt ”practic nule”.

”Există un risc enorm de incidente la frontieră”, a avertizat ministrul Alfonso Navarrete Prida, dând asigurări că autorităţile mexicane încearcă să-i împiedice pe migranţi să intre cu forţa în Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump a desfăşurat 6.000 de militari cu scopul de evita orice incursiune a migranţilor pe teritoriul american.

El a semnat un decret care permite respingerea automată a cererilor de azil depuse de persoane care au traversat ilegal frontiera şi care care vor fi apoi expulzate în mod automat.

”Nu-i aşa că e ironic ca o mare caravană să mărşăluiască spre ţara noastră pentru a cere azil în Statele Unite, pentru că le este frică  să fie în ţara lor, dar ca ei să agite mândri steagul naţional? Este posibil? Da, pentru că toate astea sunt o MARE FARSĂ iar contribuabilul american plăteşte pentru asta!”, a scris vineri pe Twitter Trump.

În ultimii cinci ani, cererile de azil au crescut cu 2.000%, de-a lungul frontierei, iar mai puţin de 10% dintre ele sunt acceptate, potrivit Guvernului american.

”HOARDĂ” DE MIGRANŢI

La Tijuana, caravana a fost primită cu semne de ostilitate de către locuitori şi primarul oraşului, care a cerut expulzarea acestor migranţi.

"Tijuana este un oraş de migranţi, dar nu îi vrem în acest fel. A fost altfel cu haitienii (veniţi în 2016), ei aveau documente, erau ordonaţi, nu erau o hoardă”, s-a plâns primarul Juan Manuel Gastelum din cadrul Partidului Acţiunea Naţională (PAN, conservator).

Aproximativ 300 de locuitori au protestat miercuri seara faţă de prezenţa migranţilor în apropierea plajei de la Tijuana, intonând imnul naţional, iar unii au aruncat cu obiecte.

Pe reţele de socializare, o manifestaţie contra migranţilor a fost convocată duminică şi au fost create mai multe pagini ”anticaravană” pe Facebook.

Autorităţile locale au amenajat însă un centru sportiv pentru migranţi, între care sunt cazaţi cel puţin 2.000 dintre ei - inclusiv 400 de copii. Alte câteva sute au fost repartizaţi în alte refugii în oraş.

Migranţii din această caravană, majoritatea hondurieni, au plecat de la 13 octombrie din oraşul hondurian San Pedro Sula, fugind din calea violenţei şi sărăciei din ţara lor.

Guvernul mexican a anunţat vineri că a primit 2.697 de cereri de azil de la intrarea cortegiului în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.