Mii de israelieni au manifestat în acest week-end împotriva deciziei Guvernului de a-şi pune în aplicare un proiect de reformă judiciară, în pofida unei largi opoziţii şi celei mai mari contestări din istoria israeliană, în care zeci de mii de oameni manifestează săptămânal, începând din ianuarie, de la anunţarea acestui proiect controversat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mobilizarea a continuat săptămâna aceasta, după ce Knessetul, Parlamentul israelian, a adoptat prin vot o dispoziţie a reformei controversate a sistemului judiciar iniţiată de către Guvernul de extremnă dreapta şi ultraortodox al premierului Benjamin Netanyahu.

Manifestanţi care agitau steaguri israeliene s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv.

”Noi iubim în continuare această ţară şi încercăm să rezolvăm toate problemele”, a declarat AFP realizatorul Itay Amram, care spune că se mobilizează împotriva a ceea ce denunţă drept o ”revoluţie constituţională” a Guvernului.

De la Haifa (nord) şi până la Eilat, la marea Roşie, organizatori de manifestaţii au anunţat adunări în toată ţara.

”REFUZĂM SĂ SERVIM O DICTATURĂ”

Luni, premierul Benjamin Netanyahu şi aliaţii din coaliţia sa, din care fac parte partide de extremă dreapta şi evrei ultraortodocşi, au adoptat în Parlament o clauză a acestui proiect care limitează posibilitatea ca Curtea Supremă as invalideze o decizie a Guvernului.

Această reformă - care vizează să crească puterea aleşilor faţă de a magistraţilor - împarte ţara şi a declanţat unul dintre cele mai mari proteste din istoria Israelului.

Guvernul consideră că ea este necesară în vederea unui echilibru mai bun al puterilor, însă criticii o denunţă drept o ameninţare la adresa democraţiei şi se tem că deschde calea unei derive autoristariste.

”Refuzăm să servim o dictatură”, scria pe o pancartă agitată de către un manifestant la Tel Aviv.

”Mi-e foarte frocă de ceea ce se întâmplă acum în Israel şi sunt foarte îngrijorată de viitorul fiicei mele”, declară o universitară, Lotem Pinchover, în vârstră de 40 de ani.

Procesul legislativ este suspendat, în prezent, pe timpul vacanţei de vară a Knessetului.

Benjamin Netanyahu s-a angajat să fie deschis la negocieri în etapele următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.