Microfoanele preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump şi rivalului său democrat Joe Biden vor fi ”tăiate” în anumite momente ale ultimei lor dezbateri, pentru a le permite fiecăruia dintre candidaţii la fotoliul de la Casa Albă să aibă cuvântul un anumit timp fără întrerupere, a anunţat Comisia independentă însărcinată cu organizarea dezbaterilor prezidenţiale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi se întâlnesc joi la Nashville, în Tennessee, în ultima lor înfruntare televizată, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile de la 3 noiembrie.

Aceste schimbări sunt impuse în urma haosului primei dezbateri a lui Trump cu Biden, la 29 septembrie, la Cleveland, în Ohio,  a anunţat luni Comisia independentă însăcinată din 1968 cu organizarea dezbaterilor prezidenţiale.

Trump şi Biden vor dispune fiecare de câte două minute de microfon - fără întrerupere - pentru a răspunde întrebărilor moderatoarei în cadrul diverselor părţi ale dezbaterii - care vor dura 15 minute -, după care microfoanele vor fi ”deschise” din nou pentru a le permite să discute.

”Comisia doreşte ca cei doi candidaţi să-şi respecte timpul în care au cuvântul, ceea ce va face să progreseze dezbaterea publică în beneficiul spectatorilor”, a subliniat organismul într-un comunicat.

În prima dezbatere, Trump l-a întrerupt pe Biden de 71 de ori, iar democratul l-a întrerupt pe republican de 22 de ori, potrivit site-ului Axios.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, iritat, i-a spus atunci miliardarului ”dar mai taci din gură, omule?!”, o formulă care ar urma să rămână în anale.

Prima dezbatere a fost catalogată de observatori şi comentatori drept un ”film de groază”, ”cea mai proastă dezbatere din istorie”, un ”fiasco”, un ”shitshow”.

Campania lui Trump s-a opus acestei măsuri, însă a dat asigurări că locatarul Casei Albe va lua parte la dezbatere, în contextul în care a doua dezbatere, prevăzută la 15 octombie, a fost anulată, după ce comisia a decis să fie virtuală, iar Trump a refuzat, în pofida faptului că era bolnav de covid-19.

Cei doi au participat, atunci, la emisiuni ”town hall” la posturi de televiziune concurente.

”Preşedintele Trump se angajează să dezbată cu Joe Biden în pofida schimbărilor de ultim moment ale Comisiei părtinitoare, o ultimă tantativă de a-l avantaja pe candidatul său favorit”, a declarat directorul campaniei lui Trump Bill Stepien, referindu-se la faptul că această comisie este condusă de către fostul preşedinte al Comitetului Naţional Democrat (DNC).

Potrivit lui Bill Stepien, Trump intenţionează să vorbească despre afacerile lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, aşa cum o face de-acum regulat, cu două săptămâni înainte de alegeri.

”Dacă presa nu-i pune aceste întrebări lui Joe Biden, preşedintele o va face şi nu Biden nu va scăpa”, a declarat el.

Contactată de Reuters, echipa de campanie a lui Biden nu a comentat imediat.

Echipa de campanie a lui Trump şi-a exprimat anterior nemulţumirea faţă de temele programate în cadrul dezbaterii de joi, apreciind că dezbaterea nu acordă suficientă importantă politicii externe.

”Voi participa, dar este foarte nedrept că ei au schimbat temele şi este foarte nedrept că avem încă o dată o moderatoare părtinitoare”, le-a spus Donald Trump jurnaliştilor care-l însoţeau la bordul Air Force One, în urma unor mitinguri de campanie în Arizona.

Kristen Welker - o jurnalistă respectată şi corespondenta la Casa Albă a postului ABC News - a fost aleasă să modereze dezbaterea.

The New York Times (NYT) dezvăluie cum a încercat echipa de campanie a republicanului să influenţeze, până în ultimul moment, temele abordate în dezbatere.

Organizatorii au prevăzut şase teme - pandemia covid-19, familia, rasismul, modificările climatice, securitatea naţională şi ”leadershipul”.

Însă tabăra lui Trump a pledat ca principala temă a dezbaterii sî fie politica externă, cu scopul de a scoate în faţă succese recente ale locatarului Casei Albe în acest domeniu, precum apropierea Israelului de monarhiie de la Golful Persic sau eliberarea mai multor ostatici americani.

Echipa de campanie a lui Joe Biden a declarat că cele două tabere au convenit în prealabil să-i lase pe moderatori să definească temele dezbaterii.

Ea îl acuză pe Trump că vrea să evite să discute despre felul în care gestionează criza covid-19 - o problemă centrală pentru alegători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.