Avocatul Michael Avenatti, un critic dur al preşedintelui amerian Donald Trump, a fost acuzat luni de procurori de pe ambele coaste americane de extorcare şi fraudă bancară şi financiară implicând telecomunicaţii sau tehnologia informaţiei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avenatti a fost arestat luni la New York, a anunţat un purtător de cuvânt al procuraturii din Los Angeles.

Avocatul, care a devenit celebru ca reprezentant al actriţei porno Stormy Daniels în procese împotriva lui Trump, este vizat de acuzaţii federale în statele New York şi California.

În dosarul din New York, Avenatti este acuzat că a ameninţat să-şi folosească influenţa publică cu scopul de a provoca pagube gigantului în domeniul echipamentului sportiv Nike.

În cazul din California, el este acuzat de deturnare de fonduri de la un client, cu scopul de a-şi achita propriile cheltuieli şi datorii - dar şi ale firmei sale în domeniul cafelei şi cabinetului de avocatură.

Potrivit procuraturii, Avenatti a fraudat o bancă folosind false declaraţii de venit cu scopul de a obţine împrumuturi în valoare de milioane de dolari.

În dosarul din New York, el a fost inculpat de complot în vederea dezvăluirii unor comunicări între state cu intenţia de extorca, complot în vederea comiterii unei extorcări, transmitere de comunicări între state cu intenţia de a extorca şi extorcare. El riscă, astfel, în total, 47 de ani de închisoare.

Într-o plângere penală se arată că Avenatti a ameninţat să susţină o conferinţă de presă cu o zi înainte ca Nike să-şi prezinte rezultatele trimestriale, la începutul turneului NCAA, în care să dezvăluie abateri ale unor angajaţi Nike.

Avenatti şi un alt participant la complot au cerut 15-25 de milioane de dolari şi încă 1,5 milioane de dolari pentru ca un client al avocatului să păstreze tăcerea, se arată în plângere.

Potrivit unor documente judiciare, celălalt participant la complot, a cărui identitate nu este dezvăluită în aceste texte, este un avocat autorizat să practice în California. La fel ca Avenatti, el reprezintă celebrităţi şi persoane publice.

Potrivit aceloraşi surse, clientul este un antrenor din cadrul unui program de baschet masculin pentru amatori din Califronia, iar programul în care este antrenor clientul lui Avenatti a fost sponsorizat de Nike cu 72.000 de dolari anual.

Avenatti a anunţat pe Twitter că intenţionează să susţină o conferinţă de presă cu privire la Nike marţi dimineaţa. După mai puţin de 45 de minute, procuratura a anunţat acuzaţiile de extorcare.

El a reprezentat-o pe Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, într-un proces prin care aceasta a cerut dezvăluirea unui acord de confidenţialitate privind o presupusă relaţie sexuală cu preşedintele american Donald Trump.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.