Mexicul l-a extrădat joi în SUA pe cunoscutul traficant de droguri Joaquin "El Chapo" Guzman, punând astfel capăt unei adevărate cariere infracţionale care a inclus două evadări din închisoare, relatază Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Extrădarea a avut loc u o zi înainte de învestirea în funcţie a noului preşedinte americane Donald Trump. Autorităţile mexicane au explicat că momentul a fost ales atât ca un dar de plecare pentru preşedintele Barack Obama, cât şi ca o ramură de măslin pentru Trump, care a insultat şi ameninţat în repetate rânduri Mexicul şi a ameninţat că va retrage SUA din acordul comercial de referinţă NAFTA.

Guzman, în vârstă de 59 de ani, a ajuns cu un mic avion pe aeroportul MacArthur din Long Island, după căderea nopţii. El a fost escortat într-un hangar, unde îl aştepta un convoi de maşini.

El ar urma să fie închis la New York, probabil în închisoarea de înaltă securitate Metropolitan Detention Center din Brooklyn.

Autorităţile mexicane au anunţat într-un comunicat că Guzman va fi judecat în Texas şi California, unde este pus sub acuzare.

Liderul cartelului Sinaloa a fost arestat la începutul anului trecut, după jumătate de ani de la ultima sa evadarea din închisoarea de maximă securitate Antiplano.

Avocatul Jose Refugio Rodriguez susţine că o parte din infracţiunile comise de Guzman pe teritoriul Statelor Unite ar putea să fie limitate de termenul de prescripţie.

Apărarea lui ”El Chapo” susţine că acutorităţile nu au dovezi directe pentru a-l ţine pe acesta în spatele gratiilor.

Guzman, fiul unor fermieri, a devenit conducătorul cartelului Sinaloa, considerat la un moment responsabil de un sfert din volumul total al drogurilor care ajungeau din Mexic în Statele Unite.

Evadarea din 2015 a fost a doua pentru Guzman. În total, el a fost fugat timp de peste un deceniu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.