Trei persoane din SUA, Belgia şi Australia au descifrat codul de 340 de semne al ucigaşului Zodiac, la 51 de ani după ce mesajul cu semnele respective a fost trimis de ucigaş la San Francisco Chronicle, a anunţat FBI, potrivit bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mesajul descifrat este unul dintre cele trimise de ucigaş la ziare în perioada în care comitea crime.

“FBI are cunoştinţă de faptul că recent codul atribuit Ucigaşului Zodiac a fost descifrat de cetăţeni privaţi. Cazul Ucigaşului Zodiac rămâne unul deschis pentru FBI San Francisco şi pentru partenerii noştri locali din poliţie. Ucigaşul Zodiac a terorizat mai multe comunităţi în nordul Californiei şi deşi au trecut decenii, vom continua să căutăm dreptatea pentru victimele acestor crime brutale. Deoarece este o anchetă activă, nu vom face alte comentarii în acest moment”, a precizat FBI într-un comunicat.

Mesajul descifrat este următorul: Sper că vă distraţi încercând să mă prindeţi. Nu mă tem de camera de gazare pentru că mă va trimite în ‘paradice’ mai devreme pentru că acum am destui sclavi care să muncească pentru mine”.

Într-un video postat pe YouTube, David Oranchak, web-designer din Virginia, a spus că a descifrat codul împreună cu matematicianul australian Sam Blake şi cu belgianul Jarl Van Eycke, manager de depozit şi software engineer. Mesajul, descifrat prin ingeniozitate umană, dar şi cu ajutorul software-ului, consta în rânduri de litere mari şi simboluri.

Acesta nu este primul mesaj codificat atribuit ucigaşului. Alte două, dintre care unul ar putea conţine numele ucigaşului, încă nu au fost descifrate.

Seria de crime a început în decembrie 1968, când au fost împuşcaţi un bărbat şi o femeie în maşină. În iulie 1969, au fost împuşcaţi încă un bărbat şi o femeie, dar bărbatul a supravieţuit. Îm acelaşi an, încă un cuplu a fost înjunghiat pe malul unui lac. A supravieţuit doar bărbatul. În octombrie 1969, un şofer de taxi a fost împuşcat în San Francisco.

Ucigaşul, care nu a fost identificat până acum, a susţinut în scrisori trimise ziarelor că a omorât 37 de oameni.

Crimele sale au inspirat două filme: Zodiac (2007), în care joacă Robert Downey jr. şi Jake Gyllenhaal, şi Dirty Harry (1971), în care joacă Clint Eastwood.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.