Decizia britanilor de a părăsi Uniunea Europeană şi cea a francezilor de a-l alege pe Emmanuel Macron preşedinte i-au schimbat punctul de vedere cancelarului german Angela Merkel cu privire la UE, care merită, în opinia sa, să fie consolidată, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Zingst, pe malul Mării Baltice, şefa Guvernului s-a angajat să aprofundeze proiectul european, dacă alegătorii germani îi acordă, la 24 septembrie, al patrulea mandat consecutiv.

Apartenenţa Germaniei la blocul comunitar este, în opinia cancelarului, una dintre cele mai mari forţe ale ţării ei, iar victoriile în Franţa şi Olanda ale susţinătorilor Uniunii au contribuit la schimbarea abordării sale europene.

”Pentru mulţi, inclusiv pentru mine, ceva s-a schimbat atunci când i-am văzut pe britanici vrând să plece, atunci când noi eram îngrijoraţi de rezultatul alegerilor în Franţa sau în Olanda”, le-a spus Angela Merkel susţinătorilor ei.

Europa, a recunoscut ea, este departe de a fi perfectă şi pare uneori prea birocratică, ”însă am realizat în aceste ultime luni că Europa este mult mai mare decât birocraţia şi reglementările economice, că Europa şi traiul în comun în Uniunea Europeană sunt intim legate de război şi de pace, că deceniile de pace de după al Doilea Război Mondial ar fi fost complet de neimaginat fără Uniunea Europeană”.

Născută în Germania de Est, Angela Merkel a deplâns faptul că prea multe persoane nu apreciază Uniunea şi avantajele ei, că este vorba despre libertatea de exprimare, libertatea religioasă ori libertatea circulaţiei.

”În multe părţi ale lumii, aceste lucruri nu există, şi de aceea trebuie să ne batem pentru această Europă”, a îndemnat ea.

”De aceea unul dintre afişele mele de campanie spune «Dacă Europa este mai puternică, atunci Germania va fi puternică»”.

Angela Merkel s-a declarat totodată deschisă unei consolidări a Uniunii Europene prin înfiinţarea unui minister al zonei euro, însărcinat să supervizeze un buget comun destinat investiţiilor şi cu transferuri care să permită amortizarea dificultăţilor cu care se confruntă o ţară sau alta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.