Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat joi Kievul la reţinere, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut ca Kievul să fie susţinut cu nave NATO la Marea Azov, în urma incidentului armat de duminică în largul Crimeei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rugăm partea ucraineană să rămână informată, pentru că putem rezolva lucrurile doar rămânând rezonabili, discutând unii cu ceilalţi”, a declarat şefa Guvernului german.

”Nu poate exista o soluţie militară la aceste confruntări”, a subliniat ea, la Berlin, în cursul unui forum germano-ucrainean, în urma îndemnului lui Poroşenko la desfăşurarea unor nave NATO cu scopul de a garanta accesul la Marea Azov.

Merkel a promis să abordeze acest subiect cu Vladimir Putin la summitul G20.

Ea a acuzat totodată Moscova că a limitat în mod voit accesul la Marea Azov - la care au acces atât Ucraina, cât şi Rusia - după ce Putin a inaugurat un pod peste Strâmtoarea Kerci, care asigură o legătură între teritoriul rus şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruşi.

”Toate acestea sunt de trecut în contul preşedintelui rus. De când a fost inaugurat acest pod, în mai, condiţiile navigaţiei s-au înrăutăţit”, a criticat ea.

Cancelarul a promis să facă totul pentru ca zona de coastă ucraineană, mai ales oraşul Mriupol, să rămână accesibilă pe cale maritimă.

Merkel a reafirmat totodată angajamentul Berlinului şi Parisului în procesul de pace în Ucraina, recunoscând însă că ”succesele rămân, din nefericire, foarte limitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.