Cancelarul german Angela Merkel îl primeşte pe preşedintele în exerciţiu ucrainean Petro Poroşenko la 12 aprilie, cu nouă zile înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, în care acesta speră să obţină o victorie în faţa favoritului-surpriză Volodimir Zelenski, un umorist şi un novice în politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este vorba, bineînţeles, de un amestec” şi nici de un semn de susţinere faţă de şeful în exerciţiu al statului ucrainean, a apreciat vineri, într-o conferinţă de presă, întrebat despre acest lucru, un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

”Petro Poroşenko este preşedintele Ucrainei şi sunt numeroase teme care trebuie să fie discutate cu regularitate cu (...) cancelarul”, a adăugat el, referndu-se la conflictul cu Rusia şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Întrebat despre o eventuală întâlnire între Merkel şi actorul de stand-up care încearcă să-i ia preşedinţia lui Poroşenko, Seibert s-a limitat să spună că nu are ”vreun anunţ de făcut” în acest sens.

Merkel întreţine cu Poroşenko relaţii strânse şi este o susţinătoare crucială a Kievului în faţa Moscovei, după anexarea de către Rusia a Crimeei în 2014. Ea este, de altfel, împreună cu Parisul, mediatoarea procesului de pace în estul Ucrainei, aflat în prezent într-un punct mort.

Poroşenko a fost devansat cu mult, în primul tur al alegerilor ucrainene, la 31 martie, de către actorul şi umoristul Volodimir Zelenski. Ei se întruntă în turul doi la 21 aprilie.

Susţinătorii lui Zelenski văd în el o nouă faţă, într-o ţară cu un peisaj politic sclerozat, însă criticii săi îi denunţă programul vag şi se îndoiesc de capacitatea sa de a guverna o ţară aflată în criză.

Creditat cu o apropiere de Occident, o redresare a unei armate în ruină şi lansarea unor reforme importante, Poroşenko mizează pe experienţa sa pentru a obţine o vctorie, în pofida faptului că este acuzat că a eşuat în lupta împotriva corupţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.