Preşedintele italian Sergio Mattarella a deschis joi consultări în vederea formării unui nou guvern, care umrează să fie condus de către Giorgia Meloni, şefa Partidului Fratelli d'Italia (extremă dreapta), care a obţinut o victorie în alegerile legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consultările lui Sergio Mattarella, care au început cu preşedintele Senatului Ignazio La Russa, se desfăşoară într-o atmosferă agitată, provocată de declaraţii ale fostului premier Silvio Berlusconi, care a anunţat că şi-a ”reînnodat” legăturile cu Vladimir Putin şi care i-a imputat Kievului vina invaziei Ucrainei.

Partidul Forza Italia al lui Berlusconi face parte din coaliţia condusă de către Giorgia Meloni.

”Mi-am reînnodat un pic contactul cu preşedintele (rus Vladimir) Putin, un pic mai mult, în sensul că la ziua mea de naştere Putin mi-a trimis 20 de sticle de vodcă şi o scrisoare foarte frumoasă. I-am răspuns trimiţându-i sticle de Lambrusco şi o scrisoare frumoasă. Mi-a spus că sunt unul dintre cei cinci prieteni adevăraţi ai săi”, a declarat Berlusconi, potrivit unei înregistrări audio care a ajuns în presă, care şi-a sărbătorit ziua de naştere la 29 septembrie.

În urma divulgării acestei înregistrări audio - din care a fost difuzată o nouă parte miercuri seara -, Berlusconi pare să-l facă vinovat de Războiul rus din Ucraina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski care, în opinia sa, ”şi-a triplat atacurile” împotriva ”republicilor” separatiste autoproclamate Doneţlk şi Lugansk, în Donbas (est).

În urma acestor declaraţii, care au provocat un val de indignare în Italia şi o stânjeneală în Partidul său Forza Italia, Silvio Berlusconi a încercat să dreagă busuiocul.

El a dat asigurări miercuri seara, într-un comunicat, că ”poziţia (sa) personală şi a (Partidului) Forza Italia nu se îndepărtează de cea a Guvernului talian, Uniunii Europene (UE), Alianţei Nord-Atlantice (NATO) nici cu privire la criza din Ucraina şi nici în alte subiecte mari de politică internaţională”.

PACE ”IMPOSIBILĂ”

Berlusconi subliniază că ”va fi imposibil să se ajungă la pace, dacă drepturile Ucrainei nu sunt apărate în mod adecvat”.

Toate aceste declaraţii pe care le-a făcut în faţa unor membri ai Partidului Forza Italia sunt contrare convingerilor lui Giorgia Meloni, care s-a pronunţat în mod hotărât în favoarea susţinerii Ucrainei - inclusiv prin furnizarea de armament - şi în favoarea sancţiunilor impuse Moscovei.

Giorgia Meloni a subliniat de altfel în mod clar acest lucru miercuri seara, într-un mesaj adresat aliaţilor săi - Liga (antimigraţie) a lui Matteo Salvini, dar mai ales Partidului Forza Italia al lui Berlusiconi.

Italia face ”parte deplin şi cu capul sus” din UE şi din NATO, iar persoanele care nu împărăşesc această poziţie ”nu vor putea să facă parte din Guvern, chiar dacă preţul de plătit este de a nu avea Guvern deloc”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.