O curte de justiţie din Ucraina a eliberat un potenţial martor-cheie în doborârea avionului Malaysian Airlines în urmă cu cinci ani, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 17 iulie 2014, zborul MH17 pornise din Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur. A fost lovit de o rachetă deasupra estului Ucrainei. Toţi cei 298 de pasageri de la bord au murit.

Prăbuşirea avionului a avut loc în timpul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia. În conflictele din estul Ucrainei au murit, în ultimii cinci ani, 13.000 de oameni.

O echipă internaţională de investigaţie a decis în 2016 că racheta a fost lansată de pe un câmp controlat de seperatiştii susţinuţi de Rusia.

Volodimir Tsemakh a fost prins în luna iunie într-o regiune a Ucrainei controlată de separatişti. Aparent, el a avut un rol important în apărarea aeriană a rebelilor.

Suspectul a fost acuzat de terorism şi a stat închis la Kiev.

A fost eliberat din custodie, dar curtea de justiţie a spus că va fi sub supraveghere până la începerea procesului, în octombrie.

Nu a fost etichetat electronic, astfel că este de aşteptat să nu se prezinte în faţa judecătorului.

Potrivit unor surse, el s-ar afla pe lista de prizonieri pentru care Moscova a negociat cu Kievul un schimb.

În luna mai a anului trecut, echipa de investigaţie condusă de Olanda a concluzionat că racheta implicată în incident aparţinea brigăzii 53 Anti-Aircraft Missile, cu baza în vestul Rusiei, la Kursk.

Rusia a negat orice implicare în eveniment.

Au fost emise mandate de arestare pe numele a patru bărbaţi - trei ruşi şi un ucrainean - sub suspiciunea de crimă.

Tsemakh nu se numără între ei, dar este „persoană de interes” în anchetă.

Procurorii internaţionali au spus că ar fi bine ca Tsemakh să rămână în Ucraina, pentru a-i putea pune mai multe întrebări.

Săptămâna trecută, procurorii olandezi au cerut autorităţilor ucrainiene să nu îi permită să călătorească în Rusia, de teama că el nu va lua parte la investigaţie.

Patruzeci de politicieni europeni au cerut o confirmare în acest sens preşedintelui ucrainean Volodimir Zelinsky.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.