Autorităţile bulgare au interzis un marş anual cu torţe în centrul Sofiei, în memoria unui general care a condus Uniunea Legiunilor Naţionale Bulgare (pro-nazistă), în timpul celui de-al Doilea Răboi Mondial, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procuratura Generală le-a cerut sâmbătă seara, cu câteva ore înainte de marş, primarului Sofiei şi Ministerului de Interne ”să asigure menţinerea ordinii publice şi protecţia drepturilor publicului înaintea Marşului Lukov”.

Acest marş a fost condamnat de organizaţii de apărarea drepturilor omului, partide şi ambasade, care-i acuză pe organizatori de promovarea rasismului, xenofobiei şi antisemitism.

Naţionalişti s-au adunat în faţa sediului procuraturii, în semn de protest faţă de restricţii.

În paralel, zeci de activişti antifascişti au organizat o contramanifestaţie la care au cerut ca interzicerea neonaziştilor.

Poliţia, prezentă masiv pe străzi, a împiedicat ciocniri între cele două tabere.

Marşul - organizat anual începând din 2003 - atrage susţinători naţionalişti ai generalului Hristo Lukov, care a susţinut Germania nazistă în timpul celeui de-al Doilea Război General, asasinat de către rezistenţa antifascistă.

Generalul Hristo Lukov a fost ministru de Război în perioada 1935-1938 şi a condus Uniunea Legiunilor Naţionale Bulgare (pronazistă) din 1942 şi până când a fost ucis, în 1943.

Organizatorii marşului dezmint că Hristo Lukov era antisemit sau că ei sunt neofascişti şi subliniază că generalul a fost un erou de război şi un patriot bulgar adevărat.

Ei susţin că urmaşilor asasinilor lui Hristo Lukov le este frică de acest eveniment.

Sâmbătă, poliţia a blocat accesul pe străzile din jurul locului unde a locuit Hristo Lukov la Sofia, pentru a-i împiedica pe naţionalişti să organizeze o ceremonie în memoria generalului, care, în ultimii ani, a fost punctul culminant al marşului.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene (UE), înregistrează o prezenţa tot mai mare a naţionaliştilor de extremă dreapta, iar ”Marşul Lukov” este cel mai important eveniment public al acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.