Alegători olandezi s-au prezentat în masă la urne miercuri, în a treia şi ultima zi a alegerilor legislative, care ar urma să-i asigure o victorie şi al patrulea mandat premierului în exerciţiu Mark Rutte, relatează Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gestionarea epidemiei covid-19 de către Guvernul Rutte a fost una dintre marile teme de campanie ale scrutinului.

Campania electorală s-a desfăşurat în principal prin dezbateri televizate, într-o ţară în care s-a instituit o interdicţie de corculaţie pe timpul nopţii şi a adunărilor publice în cadrul luptei împotriva pandemiei.

Principalii rivali ai lui Mark Rutte au criticat lentoarea desfăşurării campaniei de vaccinare în ţară, însă au întâmpinat dificultăţi în a se impune.

”Eu îmi asum responsabilităţile de zece ani”, a declarat premierul în exerciţiu, în vârstă de 54 de ani, în cadrul unei dezbateri finale, marţi seara.

”Încerc să guvernez în condiţii dificile”, a subliniat el.

Aproximativ 13 milioane de olandezi cu drept de vot sunt chemaţi la urne să aleagă deputaţi din zece partide, care îşi dispută cele 150 de mandate în Parlament.

Un prim exit-poll umrează să fie publicat miercuri, la ora 20.00 GMT (22.00, ora României), imediat după închiderea secţiilor de votare.

Grupuri de persoane cu risc covid-19 şi persoane în vârstă - care au avut posibilitatea să voteze prin corespondenţă şi cu procură - au fost îndemnate să voteze în primele două zile ale scrutinului.

Restul alegătorilor vota miercuri.

Partidul Democtaţii-66 (D-66, centru-stânga), membrul minoritar al coaliţiei lui Marke Rutte, au înregistrat o creştere în sondaje, în urma unei prestaţii considerate convingătoare în dezbateri a conducătoarei formaţiunii Sigrid Kaag.

Ultimele două sondaje de opinie creditează cu 25% din voturi Partdul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, centru-dreapta) al lui Rutte.

D-66 al lui Sigrid Kaag este creditat la egalitate cu Partidul Libetăţii (PVV, populist, opoziţie) al lui Geert Wilders, cu 12-14% din voturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.