Un marinar din Marina americană (US Navy), Wenheng Zhao, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la 27 de luni de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Chinei, anunţă Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wenheng Zhao, care a fost staţionat la baza navală din comitatul Ventura, la nord-vest de Los Angeles, a fost arestat în august în California (vest).

El a pledat vinovat, în octombrie, de vânzare de informaţii clasificate sensibile unui agent al serviciilor chineze.

El a fost condamnat totodată la plata unei amenzi în valoare de 5.500 de dolari, a anunţat luni Departamentul Justiţiei.

”Republica Populară China este angajată într-o campanie agresivă în vederea subminării securităţii naţionale a Statelor Unite şi a partenerilor lor”, denunţă, citată în comunicat adjuncta directorului în exerciţiu al Diviziei Securităţii Naţionale a poliţiei federale americane (FBI), Larissa Knapp.

Wenheng Zhao a mărturisit că a primit din august 2021 şi până în mai 2023 aproape 15.000 de dolari de la un agent al serviciilor chineze de informaţii, în schimbul unor informaţii sensibile ”despre securitatea operaţională, antrenamentele militare şi infrastructuri vitale ale Marinei americane”, potrivit departamentului.

El a recunoscut că i-a transmis acestui agent chinez planurile unui important exerciţiu militar la Oceanul Pacific şi schemele electrice şi planurile unui sistem de radare instalat la o bază americană pe Insula Okinawa, în Japonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.