Marina americană (US Navy) are un nou secretar - al patrulea în şase luni -, Kenneth Braithwaite, un susţinător înfocat al lui Donald Trump care şi-a dat misiunea de a reface spiritul unor Forţe navale demoralizate şi afectate de covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nominalizarea lui Kenneth Braithwaite, în vârstă de 60 de ani, actualul ambasador al Statelor Unite la Oslo, a fost aprobată joi, prin ridicarea mâinii, în Senatul american.

În cursul audierii sale în Comisia Forţelor armate din cadrul Senatului, la începutul lui mai, el s-a lăudat cu relaţiile sale bune la Casa Albă, ceea ce ultimii săi doi predecesori nu au putut face.

”Deşi recunosc provocările ca atare, sunt pregătit”, dădea el asigurri.

”Regret s-o spun, dar US Navy traversează ape agitate din cauza unor factori diverşi, în principal o lipsă de leadership”, declara el, evocând un vast scandal de corupţie care a zguduit Marina americană în 2015 şi coliziuni între basimente militare soldate cu 17 morţi în 2017.

El a evocat divergenţe între preşedintele american Donald Trump şi fostul secretar al Marinei Richard Spencer cu privire la un militar de elită acuzat de crime şi apoi graţiat de preşedinte, pe care le-a catalofat drept ”paşi judiciari greşiţi”.

Acest incident a condus la destituirea lui Richard Spencer, la 24 noiembrie.

Braithwaite a evocat, de asemenea, recenta criză de la bordul portavionului USS Theodore Roosevelt, care l-a costat postul pe succesorul lui Richard Spencer, Thomas Modly, înainte de confirmarea acestuia din urmă în Senat.

Destituit la 7 aprilie, Thomas Modly a fost înlocuit interimar cu James McPherson, un amiral în retragere care tocmai prelua postul de numărul doi în armată.

Un fost pilot aeronaval american, Kenneth Braithwaite a servit timp de 21 de ani în US Navy, în care a deţinut diverse posturi, inclusiv pe cel de purtător de cuvânt, înainte de a pleca din armată, în 1993, în sectorul privat.

În 2016, el a participat la campania electorală a lui Donald Trump în Pennsylvania şi a făcut parte din echipa de tranziţie a miliardarului republican imediat după alegerea acestuia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.