Rusia anunţă miercuri că a ajuns la un acord cu Ucraina, mediat de Qatar, în vederea unui schimb de 48 de copii ”deplasaţi în război”, relatează France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul estimează că cel puţin 20.000 de minori ucraineni au fost deportaţi în doi ani în Rusia, din zone ocupate.

Ucraina nu a confirmat încă această informaţie.

Comisarul rus însărcinat cu protecţia copilului Maria Lvova-Belova a anunţat miercuri un acord cu Kievul  în vederea unui schimb de 48 de copii ”deplasaţi de război”, în urma unei prime întâlniri între oficiali ruşi şi ucraineni cu privire la acest subiect - în Qatar -, mediatorul în acest dosar.

”În consecinţă, 29 de copii se vor întoarce în Ucraina, iar 19 în Rusia”, a declarat presei Maria Lvova-Belova,fără să ofere alte detalii despre minoeii respectivi.

Maria Lvova-Belova şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt vizaţi, din primăvara lui 2023, de un mandat de arestare emis pe niumele lor de către Curtea Penală Internţaională (CPI), care estimează, la fel ca Ucraina, că mii de copii ucraineni nu au fost ”deplasaţi” de confruntări armate ci au fost deportaţi cu bună-ştiinţă de Rusia.

Rusia respinge ferm aceste acuzaţii.

În martie, patru copii ucraineni au fost repatriaţi în Rusia, în urma unei medieri a Dohei, după o operaţiune similară cu o lună mai înainte cu privire la 11 minori.

În ultimele luni, Qatarul a făcut oficiul de mediator, potrivit Kievului şi Moscovei, în delicatul subiect al repatrierii copiilor ucraineni prezenţi pe teritoriul rus din februarie 2022.

Ucraina estimează că cel puţin 20.000 de minori ucraineni au fost deportaţi în decurs de doi ani în Rusia, din zone ocupate, dar că numărul total ala cestora ar putea să fie mult mai mare, în contextul în care această cifră reprezintă doar numărul copiilor identificaţi în mod oficial.

Potrivit Kievului, aproape 400 dintre aceşti copii au fost repatriaţi până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.