Marele rabin din Regatul Unit a intervenit marţi în campania electorală şi i-a reproşat în mod abrupt preşedintelui Partidului Laburist (Labour) Jeremy Corbyn incapacitatea de a împiedica ”otrava” antisemitismului în rândul formaţiunii sale de opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această intervenţie - neobişnuită - eclipsează programul special al partidului pe care Corbyn îl prezintă la Londra, vizând să consolideze lupta împotriva discriminărilor, în cazul unei victorii a formaţiunii sale în alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie.

”Modul în care conducerea (laburistă) a tratat rasismul antievreiesc este incompatibil cu valorile britanice de care suntem atât de mândri - ale demnităţii şi respectării tuturora”, scrie Ephraim Mirvis într-un editorial publicat de cotidianul The Times.

”O nouă otravă - aprobată de sus - s-a înrădăcinat în Partidul Laburist”, care îi lasă pe evreii britanici ”cuprinşi de anxietate”, continuă el.

”Când va veni 12 decembrie, cer tuturor să voteze conform conştiinţei lor. Să nu vă îndoiţi, însuşi sufletul naţiunii noastre este în joc”, a adăugat el, apreciind că Jeremy Corbyn este ”inapt” să guverneze.

PROGRAM ÎMPOTRIVA DISCRIMINĂRILOR

Programul împotriva discriminărilor al Partidului Laburist promite să oblige întreprinderile să publice statistici cu privire la diferenţa de remuneraţie care afectează persoanele de culoare, asiaticii sau minorităţile etnice.

Corbyn, liderul foarte de stânga al Partidului Laburist din 2015, este acuzat cu regularitate de complezenţă faţă de anumiţi membri ai formaţiunii sale care au făcut declaraţii antisemite, acuzaţii care au reapărut cu forţă în timpul campaniei electorale şi care au determinat mai mulţi deputaţi să întoarcă spatele formaţiunii.

Liderul laburist a sfârşit prin a recunoaşte, în august 2018, că partidul se confruntă cu o ”reală problemă” a atisemitismului, că a fost ”prea încet” în a aplica sancţiuni disciplinare în cazuri dovedite şi a anunţat că prioritatea sa este să ”refacă încrederea” comunităţii evreieşti.

O purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist a respins acuzaţiile marelui rabin.

"Jeremy Corbyn este un activist dintotdeauna împotriva antisemitismului şi a anunţat clar că acesta nu îşi are locul în rândul partidului nostru şi al societăţii”, a reacţionat ea.

Ea a contestat în mod categoric acuzaţii ale lui Ephraim Mirvis potrivit cărora există în continuare ”mii” de acuzaţii de antisemitism nesoluţionate în partid.

Din contră, formaţiunea ”va garanta securitatea comunităţii evreieşti, va apăra şi va susţine modul de viaţă evreiesc şi va combate ascensiunea antisemtismului în ţara noastră şi în Europa”, a subliniat ea.

”INVENŢIE MINCINOASĂ”

Partidul Laburist face, cu adevărat, ”totul” în lupta împotriva antisemitismului, aşa cum spune liderul său? ”O invenţie mincinoasă”, a acuzat marele rabin.

Mai multe voci i s-au alăturat - inclusiv Luciana Berger, de confesiune mozaică, în prezent la Partidul Liberal Democrat (Lib-dem), care a părăsit Partidul Laburist în februarie, acuzându-l de faptul că este ”instituţional antisemit”.

”La ultima reuniune la care am participat cu Jeremy Corbyn, la sfârşitul lui 2017, i-am spus că numeroase grupuri publice şi private de pe Facebook care erau pline de postări antisemite foloseau numele şi fotografia liderului Partidului Laburist în numele lor. Nu s-a făcut nimic în acest sens după această reuniune”, a povestit ea marţi pe Twitter.

”Lui Corbyn&co ar trebui să le fie ruşine”, a subliniat fostul deputat laburist Ian Austin, pe aceeaşi reţea de socializare.

Înainte de lansarea programului împotriva discriminării al laburiştilor, conservatoarea de la Ministerul de Interne Priti Patel a apreciat ”stupefiant (faptul că) Jeremy Corbyn le dă lecţii altora cu privire la disciminări rasiale şi religioase, în contextul în care partidul său face obiectul unei anchete a Comisiei Egalităţii şi Drepturilor Omului cu privire la antisemitismul ce domneşte în rândul său”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.