Creşterea rivalităţii între gruparea de mercenari Wagner şi Ministerul rus al Apărării a fost un ”factor-cheie” în încheierea recrutării deţinuţilor, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de publicaţia The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Cea mai recentă actualizare a informaţiilor de la Ministerul Apărării din Marea Britanie afirmă că un factor cheie în presupusa încetare a campaniei de recrutare a deţinuţilor grupului de mercenari ruşi este probabil ”rivalitatea din ce în ce mai directă dintre Ministerul rus al Apărării şi Wagner”.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că grupul ”a oprit complet” recrutarea deţinuţilor pentru a lupta în Ucraina.

Grupul a început să recruteze deţinuţi din sistemul penitenciar în expansiune al Rusiei vara trecută, oferind condamnaţilor o graţiere dacă supravieţuiesc şase luni în Ucraina.

Wagner nu a furnizat informaţii despre câţi condamnaţi s-au alăturat rândurilor sale, dar cifrele din serviciul penitenciar rusesc, publicate în noiembrie, au arătat că populaţia închisorilor din ţară a scăzut cu peste 20.000 între august şi noiembrie, cea mai mare scădere din peste un deceniu.

Potrivit cifrelor publicate în ianuarie, declinul s-a oprit în mare parte.

Ministerul Marii Britanii scrie că datele sugerează o scădere a ratei de recrutare a deţinuţilor, din decembrie.

”Ştirile despre realităţile dure ale serviciului Wagner în Ucraina au pătruns probabil la deţinuţi şi au redus numărul de voluntari. Cu toate acestea, un factor-cheie în rezilierea schemei este probabil rivalitatea din ce în ce mai directă dintre Ministerul rus al Apărării şi Wagner”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

 Grupul Wagner a jucat un rol din ce în ce mai proeminent în războiul Rusiei din Ucraina, conducând un atac de luni de zile asupra oraşului Bahmut.

Comunitatea de informaţii din SUA a declarat în decembrie că, potrivit informaţiilor sale, Wagner a desfăşurat 40.000 de luptători condamnaţi în Ucraina, reprezentând marea majoritate a personalului grupului din ţară.

Actualizarea Ministerului de Apărare din Marea Britanie continuă spunând că armata rusă regulată ”ar fi desfăşurat acum şi marea majoritate a rezerviştilor chemaţi în cadrul ”mobilizării parţiale”.

Conducerea rusă se confruntă cu alegerea dificilă de a continua să-şi epuizeze forţele, de a-şi reduce obiectivele, sau de a recurge la o altă formă de mobilizare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.