Mii de persoane au asistat joi, la Teheran, la funeraliile fostului comandant al Gardienilor Revoluţiei, generalul de brigadă Razi Moussavi, un comandant important al Forţei Qods, ucis luni în Siria într-un atac israelian, scrie presa de stat iraniană, după care au început manifestaţii antiisraeliene în centrul capitalei iraniene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul de brigadă Razi Moussavi, un important comandant al Forţei Qods, aripra Operaţiunilor Speciale şi unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, a fost ucis cu o rachetă, luni, în sudul Damascului.

Teheranul a acuzat Israelul - care nu a dezminţit - de acest asasinat.

Acest atac intervine în timpul Războiului din Fâşia Gaza între Israel, inamicul jurat al Teheranului, şi Hamas, o mişcare islamistă palestiniană susţinută de ”Frontul Rezistenţei”, din care face parte Iranul.

Mii de persoane s-au adunat joi în centrul Teheranului, în Piaţa Imam Hussein, şi au scandat ”Moarte Israelului!”, şi ”Moartea Statelor Unite!”.

”RĂSPUNS LA ASASINAT”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, s-a întâlnit anterior, joi, cu familia lui Razi Moussavi.

În timpul funeraliilor, comandantul Gadienilor Revoluţiei, Hossein Salami, l-a salutat pe Razi Moussavi drept ”unul dintre cei mai experimentaţi şi eficienţi comandanţi ai Gardienilor din Frontul Rezistenţei”.

Israelul, întrebat despre atac, a răsouns că ”nu comenteză informaţii ale presei străine”.

Israelul şi-a intensificat atacurile în Siria, de la începutul Războiului în Fâşia Gaza, la 7 octombrie, declanşat de un atac frăă precedent al Hamas pe teritoriul israelian.

Însă, de la începutul Războiului Civil din Siria, în 2011, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene împotriva vecinului său, ţintind forţe susţinute de către Iran, spunând că vrea să împiedice Teheranul să se implaneze la uşa sa.

”Răspunsul nostru la asasinatul lui Moussavi va fi o combinaţie de acţiune directă şi altele desfăşurate de către Frontul Rezistenţei”, ameninţa miercuri un purtător de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, Ramazan Sharif, citat de agenţia iraniană de presă Mehr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.