Cenzura autorităţilor chineze acţiona luni pentru a şterge orice urmă a valului de manifestaţii de duminică împotriva restricţiilor sanitare şi în favoarea unei libertăţi mai mari, adunări de o amploare fără precedent de decenii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mulţime de manifestanţi - care au răspuns unor apeluri pe reţele de socializare - şi-a exprimat furia duminică la Beijing, Shanghai şi Wuhan, luând forţele de ordine ca din oală.

Între sloganurile scandate la unison s-au aflat ”Fără teste covid, ne este foame!”, ”Xi Jinping, dă-ţi demisia! PCC retrage-te!”, ”Nu izolărilor, vrem libertate”.

Prin amploarea sa în ţară, această mobilizare - al cărei număr total de participanţi este dificil de verificat - pare cea mai importantă de la revoltele în favoarea democraţiei din 1989.

Ea este punctul culminant al unei nemulţumiri populare care a crescut neîncetat în ultimele luni în China - una dintre ultimele ţări din lume care aplică o politică strictă ”zero covid”, care constă în carantine reptate şi teste PCR cvasi-zilnice impuse populaţiei.

Un incendiu sângeros care a avut loc joi la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang (nord-vest), soldat cu zece morţi, catalizează furia multor chinezi, dintre care mulţi acuză restricţiile sanitare de blocarea activităţii salvării.

Însă manifestaţiile din acest weekend au făcut să apară totodată cereri de mai multă libertate politică şi chiar plecarea preşedintelui Xi Jinping, care tocmai a fost reales în al treilea mandat, fără precedent, la conducerea ţării.

PREZENŢA POLIŢIEI

Luni dimineaţa, o prezenţă a poliţiei era vizibilă la Beijing şi Shanghai - în apropierea locurilor de adunare de duminică -, au constat jurnalişti AFP.

În apropierea râului Liangma, la Beijing - unde 400 de tineri chinezi s-au adunat duminică seara timp de mai multe ore, strigând ”Suntem toţi locuitori ai Xinjiangului!” -, maşini de poliţie erau parcate, iar agenţi patrulau de-a lungul canalului.

La Shanghai, una dintre străzile ocupate de mulţime în timpul nopţii era înconjurată cu palisade albastre, de-a lungul trotuarelor, instalate pentru a împiedica orice nouă adunare.

Duminică, ciocniri au avut loc între manifestanţi - dintre care unii purtau flori sau foi albe de hârtie, un simbol al cenzuerii - şi forţe de ordine, iar mai multe persoane au fost arestate.

Pe reţele de socializare chinezeşti, orice informaţie cu privire la aceste manifestaţii părea că a fost ştearsă luni dimineaţa.

Pe platforma Weibo - un fel de Twitter chinez -, căutările ”râul Liangma” şi ”strada Urumqi” - două locuri de protest cu o zi mai înainte - nu dădea niciun rezultat legat de mobilizare.

Înregistrări video cu studenţi cântând şi mărşăluind în alte oraşe au dispărut şi ele de pe reţeaua WeChat.

Ele au fost înlocuite cu mesaje potrivit cărora postarea a fost semnalată ”din cauza unui conţinut sensibil sau contrar regulilor”.

Pe Weibo, căutarea cu cuvântul cheie #A4 - trimitere la foile albe de hârtie agitate la adunări - părea să fie modificată pentru a oferi doar câteva rezultate din zilele anterioare.

”PUNCT DE FIERBERE”

Controlul strict al autorităţilor chineze al informaţiilor şi restricţiile sanitare impuse călătorilor în interiorul ţării complică verificarea numărului total al manifestanţilor din acest weekend.

Însă o revoltă atât de amplă este extrem de rară în China, având în vedere reprimarea oricărei forme de opoziţie faţă de Guvern.

Manifestaţii au avut loc, duminică, la Wuhan (centru) - unde a fost descoperit primul caz din lume de covid-19 în urmă cu aproape trei ani -, la Canton, Chengdu şi Hong Kong.

”Cotidianul Poporului” a publicat luni un text în care avertizează împotriva ”paraliziei” şi ”lehamitei” faţă de politica ”zero covid”, însă fără să îndemne să i se pună capăt.

”Oamenii au atins acum un punct de fierbere, pentru că nu există o direcţie clară de urmat pentru a pune capăt politicii zero covid”, declară AFP un exeprt în politică chineză de la Universitatea Naţională din Singapore, Alfred Wu Muluan.

”Partidul (Comunist Chinez, PCC, unic) a subestimat furia populaţiei”, estimează el.

Aceste manifestaţii au îngrijorat investitorii, iar bursele asiatice au deschis luni în scădere.

În privinţa numărului de cazuri de covid-19, China a atins luni un nou bilanţ-record de la începutul pandemiei - 40.052 de cazuri -, în pofida faptului că marea majoritate a acestor cazuri sunt asimpromatice.

Iar acest bilanţ rîmâne foarte mic în comparaţie cu populaţia chineză, de 1,4 miliarde de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.